Örebro Volley har gjort klart med ny huvudtränare inför kommande säsong. Det blir Jonas Svantesson som tar över tränarskapet direkt efter att landslagets EM-kvalperiod är över i slutet av augusti.

Vi fick en liten intervjustund med Jonas som du kan läsa här:

Jonas, efter ett antal år som huvudtränare i Örkelljunga, som gav brons i årets slutspel, så blir det damvolleyboll framöver, kommentar`?

Jag har varit med damlandslaget i 5 säsonger och kände att jag ville göra något nytt, bestämde mig ganska tidigt för att om det skulle bli i Sverige så ville jag inte ta en annan herrklubb, utan utmaningen och för min egen utveckling så kändes det rätt med ett damlag med rätt förutsättningar och det visade Örebro upp ganska snabbt att de har.

Du är ju sedan flera år assisterande förbundskapten för damerna, så du har förstås bra koll på damvolleybollen på det sättet. vad tror du blir din egen största utmaning som ny  huvudtränare?

Nja bra koll vet jag inte om jag ska skryta med, det finns mycket jag behöver sätta mig in i under sommaren som kommer. Det är skillnad på landslag och klubbverksamhet, en av de stora utmaningarna är att hinna titta så mycket som möjligt på matcher från förra året och bilda mig en uppfattning om spelet i stort i elitserien och om hur Örebro spelade förra året. Det finns utmaningar i alla nya grupper som skapas, att få alla att känna delaktighet och förståelse för att alla är vi olika och har olika roller i ett lag men tillsammans har vi ett gemensamt mål där alla måste bidra för att vi tillsammans ska nå till det målet, det är en stor utmaning!

Nu blir det Örebro Volley, vad vet du om klubben och laget?

Jag vet såklart en hel del om klubben, det har varit många bra tränare i klubben som har gjort bra resultat men eftersom att jag känner de flesta så vill jag helst inte nämna några, många SM-guld och nytänk runt fysträningen med Nils Holmdahl har gett goda resultat  Laget förra året så vet jag ganska mycket om de spelare som är i landslaget och som jag har haft några säsonger, men jag lovar att jag kommer att sätta mig in i hela spelartruppen och truppens uppbyggnad inför nästa säsong.

Om du skulle sätta några ord på din tränar- och spelfilosofi, hur skulle du beskriva det?

Inspirera, ena, och motivera. Jag har en hög energinivå i det jag gör och tycker om tempo med mycket bolltouch från första minuten på träningarna, jag tror på situationsanpassat ledarskap där du måste coacha gruppen i den situationen de befinner sig i eller vilken period under säsongen vi är i, tror inte på att det finns en typ av ledarskap som leder till framgång utan du som ledare måste kunna anpassa ditt ledarskap till gruppens behov.

 Nu närmast väntar final four för damerna i Euro League, vad tror du om chanserna att vinna och avancera till Golden League?

Fantastiskt roligt att få spela final four på hemmaplan. Vi har bra möjligheter att göra ett riktigt bra resultat men som vanligt är det mycket som måste fungera och jag tror att alla fyra lag som kommer till Nyköping har samma mål, så det kommer bli otroligt tajt och spännande, men kan vi få ordning på alla pusselbitar så kommer vi att kunna spela en riktigt bra volleyboll och om någon slår oss då, så är det bara att lyfta på hatten och gratulera. Men vi kommer att vara tokladdade för att göra vårt bästa för att försvara hemmaplan och avsluta våren på absolut bästa sätt.

Fakta om Jonas Svantesson

Spelare

Moderklubb: Piteå VBK

Elitserien: Floby VK, IKSU, Örkelljunga VK totalt 11 säsonger

Landskamper: 94 + 1 VM 1994

Tränare:

Örkelljunga VK, Tierp och Örkelljunga igen, totalt 13 säsonger

Ass förbundskapten i fem år.

 

Bild: Klubben

/ Klubben