267 ungdomsvolleybollag kommer till Örebro i helgen för att spela Mikasa Challenge.

Vill ni se en riktigt häftig barn- och ungdomsidrott, uppbyggd helt med tanke på deras förutsättningar, behov och villkor, då ska ni inte missa att komma förbi någon av idrottshallarna i Örebro i helgen. Varför inte Idrottshuset där det spelas fyrmannavolleyboll på 13 olika planer hela helgen lång. Ungdomsidrott som den ska vara i de här åldrarna!

För femte året i följd står Örebro Volley och KFUM Örebro Volley som arrangörer tillsammans med Svenska Volleybollförbundet för Mikasa Challenge. Turneringen spelas runt om i Örebro under lördag-söndag på sammanlagt 46 olika volleybollplaner. Nästan 900 matcher ska spelas så det blir rejält tryck på varje hall och plan för att hinna med.

Redan på fredagen anländer över 90% av lagen för att vara med på invigningen i Idrottshuset. 1700 personer fyller hallen där de 60 klubbarna marscherar in i pausen av uppvisningsmatchen. Det är Sveriges herrlandslagstrupp, som i veckan ligger i Lindesberg på läger, som kommer in till invigningen för att spela en viktig intern match. Lag Blå möter lag gul. Matchen gäller viktiga landslagsplatser till kommande Euro League matcher senare i maj och juni. Och en hel del prestige förstås där lagen coachas av förbundskapten Johan Isaksson respektive assisterande och tillika Engelholms guldtränare P-A Sääf. Blir en match i matchen…

Det blir tidig uppstigning på lördagen då matcherna börjar 08:30 och sedan blir det intensivt spel under hela dagen för att vaska fram en seedning inför söndagens slutspel. Fyrmannavolleyboll spelar man fram till och med 14 års ålder. För många är det alltså sista gången med denna spelform innan man går över till sexmannaspelet och lite viktigt för en del att försöka komma så långt som möjligt i den här avslutande tävlingen. Minst lika viktigt är det för alla som nu upplever sin första turnering lite längre hemifrån. Lagen kommer från Glommersträsk, Norsjö, Malå, Skellefteå och Umeå i norr till Ystad, Lund, Svedala och Malmö i söder och allt däremellan.

Det fina med fyrmanna är att alla kan vara med på sin nivå. Ledarna anmäler sitt lag utifrån hur långt man kommit i sin spelutveckling. Ingen klassisk åldersindelning, som i många andra idrotter, utan här spelar man utifrån färdighetsnivå. Ju längre spelarna kommit i sin spelutveckling desto högre nivå kan man spela på. I turneringen spelas på fyra olika spelnivåer, s.k. levels. På varje spelnivå kan man sedan, beroende på hur duktiga man hunnit bli, anmäla sig i fyra olika klasser, grön, blå, röd eller svart. Allt för att det ska bli så jämna, utvecklande och bra matcher som möjligt. Allt med fokus på att få en så bra spelarutveckling som möjligt.

900 matcher. Det kräver många domare tänker kanske många. Nej inte i fyrmannavolleyboll. Här får lagen tidigt lära sig att döma. Givetvis med lite hjälp av ledare när det behövs. Tanken är att man på så vis både lär sig regler och får en förståelse och respekt för domarrollen. Det är inte alltid så lätt att hinna se om bollen t.ex. är inne eller ute. Man gör så gott man kan och lär sig acceptera domslut. ”Vilande” lag dömer och får då dessutom ytterligare en möjlighet att ”se” andra lag spela och kanske lära sig något eller inspireras av vad andra spelare kan.

På lördagskvällen fylls Tegelbruket av spelare som är sugna på att koppla av en stund med olika andra aktiviteter samtidigt som alla spelsugna ledare får spela lite själva. Några intensiva timmar på lördagskvällen innan vila och uppladdning inför söndagens slutspel i de olika klasserna. Framåt söndag eftermiddag är det trötta och förhoppningsvis nöjda deltagare som fått spela en hel del matcher och förhoppningsvis tagit ett litet steg till i sin spelarutveckling.

Nyfiken? Varmt välkommen förbi!

Kanske blir ditt barn nyfiken. I Örebro har KFUM Örebro Volley en starkt växande kidsvolley- och fyrmannaverksamhet och ställer upp med åtta lag i år.

 

Bilder: Arkivet

/Örebro Volley