Idag möter Sverige Tjeckien i premiärmatchen i European Golden League. Stunden i ära så träffar vi Sveriges assisterande coach Victor Alexandersson.

–  För de som inte vet så mycket om dig, vem är assisterande coach Victor Alexandersson?

Jag är med och assisterar huvudtränaren med allt som behövs under hela landslagsperioden. Framförallt så är jag med och avlastar där det behövs, det är svårt för en person att vara överallt så det är då jag (och Alberto) kommer in. Är det någon detalj så kan jag gå in och fokusera på det medan huvudtränaren (Ettore) kan fokusera på helheten. Det är kul att jobba med Ettore för han gillar att jobba med processen i stället för resultatet så att grunderna sitter innan resultaten kommer. Det blir mycket detaljer runt form och tänk vilket jag gillar att jobba med.

Mitt största ansvarsområde är fysen som jag håller i.

Sist så bidrar jag givetvis till atmosfären i laget med skämt eller liknande för att lätta stämningen när det behövs!

– Hur är det att vara assisterande coach för Sveriges damlandslag?

Det är fantastiskt kul. Vi har en härlig ledarstab som funkar jättebra tillsammans. Det har vi gjort tidigare år och det är kul att det fortsätter i år också med det nya folket som tillkom. Tjejerna är bra att jobba med för de är motiverade och redo att göra jobbet. De tar med sig det vi jobbar på i landslaget in i klubbarna under säsongen där de har mer tid att jobba på sin utveckling, tex som fys, vilket sen har varit jättekul när de kom tillbaka och jag kan se hur mycket de utvecklas. Det har också varit väldigt lärorikt att vara med för det finns bra folk att lära sig från – framförallt huvudtränarna jag gått med Guillermo, Jonas (Svante) och Ettore.

– Under din tid med landslaget vad har varit mest utmanade (och kanske även mest lärorikt)?

Hur ärlig ska jag vara? Skrattar Victor innan han fortsätter.

Jag har flera roller, både som assisterande och så tar jag hand om fysen men jag assisterar också Biata vid behöv. När jag började med landslaget så hade jag inte tänkt att ta hand om fysen utan det bara blev så och det visade sig vara ett vilande intresse som blommat ut. Nu är det något jag verkligen brinner för och det skulle vara väldigt roligt att kunna följa tjejerna under ett helt år för att vara med och utveckla dem från början till mål. Nu är de ju borta i sina klubbar under säsongen och jag själv sitter i Göteborg med mina studier.

Som du märker så gillar jag att göra saker och få det gjort. Är det något som behöver göras så brukar jag ta på mig det. Så det händer att jag tar på mig fler saker och ibland blir det kanske lite mycket…

– Vad är ditt bästa minne eller den bästa upplevelsen?

Bästa minnet är ju helt klart när vi vann Euro Silver League! Den medaljen har jag framme vid TVn i en hållare så jag alltid kan se den. Skrattar Victor. Det var riktigt ärofyllt att vara med och vinna den turneringen.

Bästa upplevelsen har jag två. Den första är givetvis när vi vann mot Tjeckien! När vi har matchboll och Tjeckien helt övertygande går med hela sitt block mot Bella Haak men vi passar Diana Lundvall, eller om det var Anna Haak, istället som då enkelt slår in matchbollen.

Den andra var också under EM-kvalet när vi spela mot Estland borta och det var fullsatt. Det var en riktig häftig stämning och så pass bra volym på publiken att vi knappt kunde kommunicera på bänken.

– Har du ett bra skämt, rolig historia eller liknande?

När vi skulle checka in och flyga till Polen eller Tjeckien och en av tjejerna ska checka in sitt bagage så lyckas hon lämna sitt pass och telefon på väskan så när väskan åker iväg så åker de också. Efter mycket om och men så ser vi att telefonen ligger kvar på väskan som de håller på att lasta in i planet. Jag ringer till telefonen och en av de som lastar på in i planet svarade och kunde lägga in telefonen i väskan. Tyvärr hittade vi inte passet så hon fick ordna ett nytt temporärt pass men det löste sig.

Inte så rolig för stunden kanske men nu i efterhand så är det roligt att tänka tillbaka på eftersom allt löste sig.

European Golden League

Sverige – Tjeckien

Lördag 25/5 kl 17:00

Idrottshuset, Örebro

Matchen livesänds på volleyboll.se

 

/Klubben

Bild: Daniel Lubner