Örebro Volley var verkligen nere för räkning i den andra SM-finalen mot Engeholms VS. En rejäl uppförsbacke vid 0-2 och ett hemmalag som hade momentum. Men precis som många gånger denna säsong så hittar Örebro Volley tillbaka till ett vinnande spel och kan vinna avgörande set med samma siffror som i final 2 dvs med 15-9.

Den andra finalmatchen inleddes med två lag som letade efter ett övertag och det syntes att det stod mycket på spel för lagen. Efter den lite nervösa inledningen med små svängningar så var setet helt jämnt vid 8-8. Örebro Volley var det första laget att göra ett litet ryck och vid 12-9 ledning så kändes Örebro Volley lite hetare. Men som ofta i volleyboll så kan det svänga snabbt och hemmalaget kommer ifatt och förbi relativt enkelt efter 5 anfallspoäng på sex spelade bollar. Nu kommer tyvärr en dålig period för Örebro Volley med tre egna misstag på kort tid och det kunde EVS snabbt kapitalisera på och hade kontroll på setet vid 22-17. Örebro Volley tar inge egna poäng i setslutet och setet slutar 25-18.

Andra set påminner om första inledningsvis. Lagen är nästan helt jämna vid 8-9 men här tar Engeholm kommandot efter fyra raka anfallspoäng varav tre från lagkaptenen Matilda Ekholm. Vips står det hela 14-9 på poängtavlan och en uppförsbacke för Örebro Volley. Positivt var att Örebro Volley producerade egna anfallspoäng i andra halvan av setet och inhoppande Diana Lindbom bidrog till en bättre stabilitet. Men setet gick inte att rädda trots att Örebro Volley repade sig så kunde Engelholm på många olika sätt vinna anfallspoäng regelbundet mot Örebros block och försvar. 25-19 slutade andra set och därmed 0-2 underläge.

I tredje set kommer vändningen men den kom definitivt smygande. För första fortsätter Engelholm att hålla tryck på Örebro Volley. Ledning 6-3 och 8-5 innan Örebro Volley börjar hitta sitt spel och vid 10-10 så är setet vidöppet. Nu följs lagen åt till 14-14 innan Örebro Volley gör ett ryck till 17-14 tack vare två misstag av EVS. Kanske kom det lite nerver hos hemmalaget för Örebro Volley kan utan allt för många egna poäng ta tredje set med 25-22. Framförallt så fick Örebro Volley bättre ordning på sitt block- och försvarsspel i andra halvan av setet. I egna anfallet stod Kira för 5 kills och Paulina och Dina för 4 vardera.

Fjärde setet blev matchen jämnaste då lagen följdes åt ända till 16-16. Inget av lagen hade någon stötte ledning än med två poäng och nu märktes det att det fanns en hel del nerver med i matchen. Kvaliteten i anfallet gick ner något men vid 16-16 så tar Örebro Volley kommandot efter två raka anfallspoäng av Kira Thomsen som följdes upp med ett block av landsmaninnan Natalie Hayward och det stod 20-16 på poängtavlan och EVS hade tagit två snabba timeouter. Örebro Volley släpper inte detta taget och när domaren signalerar set-slut så står det 25-20 på tavlan.

Precis som den första finalen så avgjordes den andra i ett skiljeset. Om man bortser från tre servemissar i första halvan av femte set så förvaltar Örebro Volley sitt övertag från fjärde set bäst. Anfallspoäng produceras och amerikanska storstjärnan Kira Thomsen är het. I setbytet är det ändå bara 8-6 ledning pga egna misstagen i serve. Men efter sidbytet i mitten av femte set så sätter Örebro Volley foten på gaspedalen och medan EVS har svårt att göra egna poäng så kan firma Lindberg-Thomsen vinna anfall upprepade gånger och trots att ett femte set alltid är nervöst så kunde Örebro Volley jubla efter 15-9.

För fjärde gången efter jul vinner Örebro Volley med 3-2 och tog därmed fjärde raka segern mot Engelholm. Matchens stjärna denna gång var Kira Thomsen som växte under hela matchen och slutade på 25 egna poäng varav 24 i anfallet. Hon hade också få egna misstag. På 19 egna poäng slutade Paulina Lindberg. I EVS så var Heylee Nelsson poängbäst och hennes luriga anfall producerade 20 kills.

Nu väntar SM-final 3 på hemmaplan, på lördag, i Idrottshuset och förutsättningarna är givna. Örebro Volley har chans att spela hem SM-guldet inför en storpublik. Matchstart 15:00.

– I volleyboll är det en hårfin linje mellan smärtsamt och underbart. En otrolig insats av tjejerna där vi sakta jobbar oss in i matchen och blir bättre och bättre. En hel del stress byttes allt eftersom matchen led till fokus och beslutsamhet och då klarar man att vända även svåra underlägen, säger Head Coach Jonas Svantesson.