Äntligen fick vi dra på oss matchkläderna igen. Fyra matcher spelade med Lindesberg, Linköping, Sollentuna och Hylte/Halmstad som motstånd. Coach Svante får summera helgen och dag två av årets försäsongsturnering.

Fyra matcher och alla har fått lite match i kroppen efter det långa uppehållet. Hur har helgen varit?

Rent generellt så tycker vi alla att det var fantastiskt roligt att dra på sig matchkläderna igen och få spela riktiga matcher, även fast det ”bara” var en försäsongsturnering så kändes det väldigt befriande att få spela match och tävla mot andra.
Rent sportsligt och spelmässigt så är det som det ska vid den här tiden på säsongen lite upp och ner i kvalitet och stabilitet, alla nya spelare för säsongen har fått debutera och alla spelare har fått speltid. Vi ligger i en bra fas där vi nu har fått testa vårt grundspel och börjat jobba på att hitta våra roller i laget, nu gäller det att fortsätta att jobba på våra grundläggande positioner och bli riktigt tight i vårt eget grundspel.
Hylte/Halmstad och Linköping igår, hur var dessa matcher?
Mot HH startade Sofia Andersson, Freja Morén, Iida Murto, Isabelle Reffel, Cornelia Rosenqvist , Elsa Arrestad och Sofie Sjöberg som libero. Vi startar starkt och håller ihop vårt spel med bra variation i anfallsspelet och starkt block/defense spel där HH inte får vinna allt för många lätta poäng och när vi kan vända dessa lägen till poäng så är vi vassa och spelar väldigt tight. Vi får en riktigt dålig start i andra set där HH får en lång serveserie och innan vi kan bryta den så står det 1-7, härifrån så kommer vi inte riktigt när HH igen. Vi gör lite byten och försöker hitta tillbaka till vårt spel igen och lyckas i perioder att störa HH men inte under tillräckligt lång tid för att stressa dom så att de ska börja lätta på trycket och göra lite misstag. HH imponerar med att spela snålt och på en hög nivå under lång tid medans vi går för mycket upp och ner, när vi når vår högsta nivå under längre stunder så klarar vi av att störa HH och det ska vi ta med oss från denna match, matchen slutar 2-2.
Mot Linköping så startade Josephine Tegenfalk, Isabelle Reffel, Jonna Nilsson, Cornelia Rosenqvist, Ludovica Forastieri, Maja Hedén och Nina Cooper som Libero. Även fast det är sista matchen på turneringen så startar vi väldigt bra och inspirerande, Linköping är jobbiga att möta och det behövs ett stort tålamod när de får ihop sitt försvarsspel. Då är det lätt att frustrationen tar över och man överarbetar situationerna som oftast leder till misstag, vi gick inte i denna fälla någon gång under matchen och det ska spelarna ha en stor eloge för, vi jobbar igenom situationerna på ett bra sätt och låter inte Linköping vinna enkla poäng. Vi spelar ett bra anfallsspel där vi får med oss våra centrar (Jonna Nilsson och Cornelia Rosenqvist/Elsa Arrestad) inte bara i mottagnings anfallet utan även i de långa bollduellerna, kanske några anfalls misstag för mycket som vi kan slipa bort men annars gör vi en väl genomförd och bra insats  Vi gör även tre byten efter halva matchen där Ewelina Granberg och Sofia Stiernberg ersätter Ludovica och Maja på vänsterkanten och Elsa Arrestad ersätter Cornelia som center. Även fast vi byter ut halva startsexan så fortsätter vi med samma spel på samma nivå som är en enorm styrka i laget, matchen slutar 4-0.
Vad visste ni igår kväll som ni inte visste i fredags?
Framförallt vart vi står gentemot andra lag i serien, vi har fått många svar på våra frågor på vårt eget spel, håller vårt grundspel i mottagning, serve, anfall etc etc?
Svaret är, JA.
Vi har också fått veta vad vi kanske kunde ana innan helgen att Hylte/Halmstad ligger långt framme i sitt spel och kommer att bli stora favoriter till guldet i år.
Vi har också fått svaret på att vi har en bred trupp och kommer att kunna spela på många olika sätt som kommer att vara en styrka under säsongen men framförallt en enorm styrka som vi kan utnyttja varje dag på träningarna som kommer att kunna utveckla både laget och individen enormt mycket.
Är det något du är extra nöjd med?
Jag är väldigt nöjd med lagets insats i stort när det kommer till de grundläggande byggstenarna som behövs för att vi som lag ska kunna utmana favoriterna på allvar i slutet av säsongen. Vi har inte spelat med samma lag i två matcher i rad men vi har ändå lyckats behålla vårt grundspel och vår grund idé, självklart med olika resultat men man kan se att alla spelare förstår hur och varför vi vill göra på ett visst sätt
Vi är väldigt nöjda över att få spela matcher, för en elitidrottare är det i ens DNA att tävla mot andra och när de inte får göra det så uppstår en frustration och längtan som man kanske inte känner men när man får dra på sig matchtröjan, domaren visslar i pipan och det står ett annat lag på andra sidan så förstår man vad som har saknats de senaste 7 månaderna i ens liv.
På lördag drar elitserien äntligen igång igen. Vi börjar borta mot Sollentuna. Lördag 3 oktober är det hemmapremiär i Idrottshuset när Lunds VK kommer på besök! Samtliga matcher kommer livesändas, håll utkik i veckan för mer information om det. Mer information om hur det blir med publik i Idrottshuset kommer också inom kort.
Bild: Daniel Lubner
/ Klubben