På lördag 15:00 drar årets slutspel igång och för Örebros del väntar en spännande kvartsfinalserie mot länskollegan Lindesberg.

Årets upplägg är annorlunda. Elitserieföreningen vill i år testa ett upplägg som körts på lite andra ställen runt om i världen. Allt för att få fler jämna och intressanta matcher men ändå givetvis se till att man vaskar fram bästa laget till sist.

Det innebär att de fyra bästa lagen från seriespelet möter varandra redan i kvartsfinalerna. Normalt är väl annars att de fyra bästa möter något av lagen från placeringarna 5-8 i kvartsfinalerna. Men så är det alltså inte i år.

Ettan Engelholm möter fyran Hylte/Halmstad och tvåan Örebro Volley möter trean Lindesberg. I bäst av fem matcher. Vinnarna går direkt till semifinal. Förlorarna i dessa båda kvartsfinaler slås inte ut. De får istället en ny chans mot lag från ”undre halvan”, dvs. något av lagen med serieplaceringen 5-8.

Det här gäller för Örebro. Skulle Örebro vinna kvartsfinalserien mot Lindesberg är man klara för semifinal. Förlorar Örebro så får man möta vinnaren mellan Linköping-Sollentuna i en ny men kortare kvartsfinalserie. En andra chans i egenskap av sin höga placering i seriespelet (topp 4 placering). Denna matchserie spelas i bäst av tre matcher och avgörs under ett par intensiva dagar.

På det här sättet kan man alltså gå en kort väg till en hägrande semifinal, genom att vinna sin kvartsfinalserie (mot Lindesberg). Eller den längre vägen, först förlora mot ett av de högre rankade lagen för att sedan få en ny chans mot ett lägre rankat lag (vinnarna mellan Linköping-Sollentuna). På detta sätt hoppas man få intressanta och spännande matchserier redan från början i slutspelet. I det gamla systemet har ofta flera kvartsfinaler varit ganska givna från början, t.ex. om lag 1 möter lag 8.

Det här kommer klarna för publiken ganska snart. Systemet används för att få nerv i slutspelet redan från början och jämna utvecklande matcher för alla lag. Det utvecklar svensk volleyboll och spelarna. Och det gör det spännande för publiken redan från match ett i slutspelet!

För Örebros del blir det stentuff serie mot ett allt bättre Lindesberg. Häng med från början och kom ner till Idrottshuset.

Kvartsfinal 1

Lördag 15:00

Örebro Volley – Lindesberg

Idrottshuset

Matchvärd:

Folktandvården Region Örebro Län

Bild: Joakim Hjortsberg, Frilansfotograferna

Text: Klubben