Volleybollen har från denna säsong infört ett nytt slutspelssystem. Allt för att få ett jämnare och intressantare spel om SM-medaljerna.

Vi har fått många frågor om detta så nedan följer en liten text som förklarar lite mer ingående för den som är intresserad.

Örebro Volley förlorade som sagt kvartsfinalserien mot Engelholm. Vän av traditionell ordning tyckte kanske det var konstigt att Örebro, som slutade trea i serien, direkt ställdes mot Engelholm som slutade tvåa. Det är just här som nyheten till stor del ligger. De fyra bästa lagen spelar s.k. dubbeleliminering i jakten på en semifinalplats. Övriga lag (5-10) spelar enkeleliminering. Dvs de senare lagen åker ur slutspelet direkt om man förlorar en matchserie, ungefär som vanligt. De fyra topplagen får två chanser att ta sig vidare till semifinal, dvs behöver elimineras två gånger för att bli utslagna.

Syftet med detta är att få till jämnare matcher och där topplagen får möta varandra vid fler tillfällen. Detta ska gynna lagens och spelarnas utveckling och skapa spänning redan i början av slutspelet. Även på undre halvan blir det fler och förhoppningsvis jämnare matcher. Det här innebär dock att lagen på undre halvan (lag 5-10) får en längre väg till semifinal.

Så när nu Örebro förlorat en gång i jakten på semifinal så får man en ny chans eftersom man hamnade trea i grundserien.

Här kommer man möta Lund som spelade kvartsfinal mot Linköping. Lund vann två jämna matcher med 3-2. Nu tar de sig an ett topp-4 lag, Örebro, om plats i semifinalen mot Hylte/Halmstad.

Det är alltså två lag med lite olika resor i slutspelet som ska mötas. Örebro med två förluster, Lund med två segrar. Den som tror att detta ska bli en lätt matchserie för Örebro får tänka om!

För att göra det ännu mer spännande så spelas just den här matchserien, mellanrundan mellan kvartsfinal och semifinal, endast i två matcher. Vinner ett av lagen båda matcherna så går det laget vidare till semifinal. Det andra laget har spelat färdigt för säsongen. Om lagen vinner vardera en match, oavsett resultatet i respektive match, så spelas ett helt avgörande s.k. Golden set, direkt efter andra matchen.

Örebro börjar med bortamatch nere i Skåne på lördag eftermiddag. På tisdag, 30 mars, spelas hemmamatchen och då ska det avgöras om det blir Örebro eller Lund som spelar semifinal mot Hylte/Halmstad.

Ni följer matcherna på www.volleytv.se

Bild: Daniel Lubner

/klubben