Engelholm har ett rejält mentalt övertag på Örebro och det visade sig åter när EVS vann med klara 3-1.

Matchen startade annars bra från Örebros sida. Man fick bra utdelning på servepressen och Engelholm fick tufft med sitt anfallsspel. Första set klart till Örebro med 25-19.

Men Engelholm skulle ganska snabbt få koll på sin mottagning och Örebro tappade samtidigt lite tryck. Örebrotjejerna började spela försiktigt och övertaget man hade gav man ganska enkelt bort till EVS som givetvis tog chansen. Engelholm i ledningen och även om Örebro kom lite närmare på slutet så gick setet till Engelholm efter en snöplig servemiss, 23-25.

Efter pausen var det ett annat Örebro, mentalt pressade av Engelholm som stod stadiga oavsett egna misstag eller starkt anfallsspel från Örebro. Matchen kom mer och mer likna de senaste 8-10 matcherna mot Engelholm. Ett Engelholm som spelar på vad som än händer, ett Örebro som inte klarar hålla uppe nivån och tappar tålamod och skärpa.

Engelholm vinner till slut klart, Örebro tappar matchen lika klart, 18-25, 21-25 och sammantaget 1-3.

Örebros Ivonee Montaño gör 20 poäng men stoppas också av ett bra blockeringsspel från Engelholm. Frågan är om inte det är just i blockeringsspelet som den stora spelmässiga skillnaden ligger. Örebro tar tre blockeringspoäng på hela matchen mot EVS’ 11. I övrigt är statistiken ganska jämn med ovanligt många egna misstag från EVS sida. Ett lag som normalt snittar högst fyra-fem  misstag / set gav idag bort hela 33 poäng. Ändå vinner man ganska klart. Spelet var också stundtals lite slarvigt men givetvis är det också så att lagen tvingar varandra till lite mer misstag än vanligt och totalt tar båda lagen 1/3 av sina poäng på motståndarnas misstag den här matchen.

Så även om spelnivån inte var på topp så fanns det gott om långa bolldueller, bra försvarsräddningar och vassa nätdueller, en fantastisk publikmatch om man inte vill grotta ner sig i teknik. Nämnas ska också att Engelholm saknar sin ordinarie högerspelare i den här matchen. Det innebar att deras två duktiga amerikanskor fick mer ansvar och tog 21 respektive 19 poäng.

Coach Jonas Svantesson har en hel del att fundera på under juluppehållet. Engelholm är klar etta och som det såg ut idag blir det tufft att rubba skåningarna. En del ligger säkerligen på det mentala planet. Det finns spelare i laget som spelat många år men i princip aldrig vunnit över EVS i en riktig tävlingsmatch. Det kan förstås sätta sig. Men det är inte hela sanningen bakom dagens match. Örebro har inte riktigt hittat den nivå som EVS besitter. Man rullar också runt på sitt spelarmaterial på ett annat sätt än Örebro. Örebro har kört hårt på en förstauppställning under hösten och den lyckades tyvärr inte leverera idag när det väl gällde. Det blir en julnöt att knäcka för ledargänget. Engelholm visade med tydlighet att man är Sverigeetta, bara att buga och gratulera.

Örebro tränar vidare i veckan och får sedan en veckas jullov. Efter nyår drar serien igång med derby borta mot Lindesberg. En match som Örebro får klara sig utan Ivonee Montaño. Ivonee spelar då OS-kval med Colombianska landslaget.

Nästa hemmamatch

Örebro – Lund

Söndag 12/1 kl 14:00

Idrottshuset

Bild: Daniel Lubner

/Klubben