Slutspelet är äntligen här och vi börjar kvartsfinalen med en riktig höjdare med derby mot Lindesberg. Lagen mötes så sent som förra helgen och visade upp en mycket underhållande volleyboll med många långa bolldueller helt i publikens smak och individuella kvaliteter som också gjorde att man nästan kunde se de båda tränarna le emellanåt. Örebro har vunnit alla tre möten lagen emellan under säsongen men vi såg i helgen att detta kommer att bli en riktig batalj med två lag som inte kommer att ge sig i första taget, slutspelet är här!

Det är viktigt att ta vara på fördelen man skaffat sig via seriespelet när det nya slutspelsupplägget i år ger lagen 1-4 två chanser att ta sig till semifinal. Topplagen möts redan i den första kvartsfinalrundan för en direktplats till semifinalen. Något som ger en stor fördel och man slipper en obehaglig ny kvartsfinalrunda mot lag från placeringarna 5-8 i en matchserie bäst av tre. Istället får man en hel träningsvecka och tid att fokusera på semifinalspelet, komma lite fräschare och troligen bättre förberedd.

För Örebro gäller det att behålla fördelen man skaffat sig via en andraplats i seriespelet. Förlorar man tappar man den fördelen och hamnar på andra halvan i slutspelsträdet och måste ta sig till en eventuell semifinal via spel mot vinnarna Linköping-Sollentuna. Lyckas man vinna den kvartfinalen väntar sannolikt de senaste årens mästarlag Engelholm i semifinalen. Något som Örebro givetvis vill undvika, precis som Lindesberg. Så det är en riktigt viktig kvartsfinalserie som spelas mellan länslagen.

Vad tror då tränaren Jonas Svantesson i Örebro om lagets chanser i denna kvartsfinalserie?

– En tuff och tätt kvartsfinal som mycket väl kan gå till fem matcher, Lindesberg har höjt sitt spel från serien och kommer att vara med och utmana på varje boll, set och match vi spelar. Så den gamla klyschan en boll i taget kommer att bli enormt viktig i kvartsfinalen.

Vad kommer att bli viktigt i Örebros spel imorgon (lördag) för att kunna vinna den första matchen.

– Att vi släpper handbromsen, nu gäller det att vara modiga och våga vara bra, kunna ta en poäng i taget, ett set i taget och en match i taget och inte börja tänka framåt vare sig i setet eller i hela matchen varken positivt eller negativt, helt enkelt vara här och jobba stenhårt på varje boll, men det är inte alltid så enkelt det är lätt att tankarna svävar i väg.

Vissa spelmoment eller taktiska moment som kommer att vara viktiga?

–  Rent taktiskt så tror jag att båda lagen vet vad de ska göra och vi kommer inte att kunna överraska varandra med något nytt. Vi vet att vi måste hålla koll på deras stjärnspikers Hannah Troutman och Julia Topor för de kommer att göra mest poäng och Linde vet vilka de måste försöka stoppa hos oss. Sen gäller det hur väl man utför spelet när man själv har bollen, det är bra att veta vad de andra gör men ännu viktigare att göra bra saker när man själv ska göra det.

Det är två anfallsstarka lag och ju fler gånger de båda passarna får gynnsamma förhållanden att jobba med så kommer det att bli jobbigt för det andra laget, första touchen kommer att bli väldigt avgörande.

Vad kommer publiken att få se om de kommer till Idrottshuset på lördag?

-En bra volleyboll med två lag som spelar ett bra försvarsspel som kommer att generera långa bolldueller som kommer att få publiken att kastas mellan hopp och förtvivlan i en gastkramande och spännande första kvartsfinal.

 

Örebro – Lindesberg

Kvartsfinal #1

Lördag 16 mars kl 15:00 i Idrottshuset

Matchvärd: Folktandvården Region Örebro Län

Text: Coach Svante

Bild: Ateljé Änggatan