Fyra Örebro spelare i landslaget när EM-kvalet avgörs efter nyår

Mitt i julen samlas damlandslaget för den sista etappen av EM-kvalet och inför avgörandet ser vi fyra spelare från Örebro Volley i truppen, Josephine Tegenfalk, Sofie Sjöberg, Diana Lundvall och Linda Andersson.

EM-kvalet började i augusti när de första fyra matcherna spelades och Sverige började gruppen med en riktig skrällseger borta mot gruppfavoriten Tjeckien. Efter skrällsegern har det inte gått Sveriges väg och man förlorade de tre övriga matcherna mot Estland (hemma i Örebro), Finland (borta) och Finland igen (hemma i Umeå).

Efter höstsäsongen så är det nu alltså dags för de två sista returmötena i gruppen, Estland (borta 5 januari) och Tjeckien (hemma 9 januari).  I landslagets trupp hittar vi samma Örebro gäng som fått förtroendet under sommaren.

Vi skaffade oss en pratstund med kvartetten.

Hej tjejer. Kul att alla fyra åter kan ses i landslaget! Hur känns det att åter få förtroendet i landslaget inför kommande EM-kvalavgörande?

-Självklart är det superkul och roligt att få äran att spela i blå gult igen! – Sofie

-Det känns helt otroligt. Det var fantastiskt roligt i somras med blågult och jag är så glad att jag får förtroendet att fortsätta representera Sverige! – Jossan

– Det känns alltid väldigt prestigefullt att få representera Sverige och så känns det även denna gång. Det ska bli riktigt spännande att se hur långt vi kan ta oss. Självklart extra bra känsla och trygghet när man har tre av lagkompisarna med i truppen. – Diana

Det känns såklart väldigt väldigt roligt. Bruttotruppen var stor den här gången med väldigt många duktiga spelare så det gör det ju extra roligt att jag faktiskt får chansen. Det ska bli väldigt kul att avsluta det vi påbörjade i somras och se hur långt vi som lag faktiskt kan gå. Chansen att gå vidare till EM lever ju faktiskt och hur coolt vore det inte om vi faktiskt kunde knipa en plats. Jag ser särskilt mycket fram emot hemmamatchen i Stockholm den 9de, jag tror och hoppas att den matchen kommer bli riktigt bra! – Linda

Jossan efter CEV Euro silver league vinsten i juni följt av skrällseger i EM-kvals premiären mot Tjeckien så kändes det som att ett EM inte var så långt borta. Vad tror du kommer krävas för att avancera till EM?

Jag tror att nyckeln för oss i somras var att inte fokusera på resultaten och att vinna matcher utan mer fokusera på vår prestation och utveckling. Det gav kvitto i och med den sportsliga bragden! Självklart har vi chans att ta oss vidare mot EM men det viktiga är vad vi gör att som lag på planen. Detta är bara ett större mål som svenska damlandslaget har år 2024 och för oss är det bara att ge allt vi har och fortsätta utvecklas. Så får vi se hur långt det tar oss!

Vad tror du om era chanser, Linda?

Chanserna lever fortfarande och jag tror att vi har en bra chans att faktiskt vinna våra matcher. Om jag minns rätt ligger dock inte allt i våra händer utan Finland måste vinna sina två matcher för att vi ska kunna kvalificera. Men vi lägger fokus på det vi kan påverka och jag vet att alla i laget kommer göra sitt bästa för att prestera på topp när det väl är dags för landskamp igen.
Sofie innan hemmamatchen mot Tjeckien blir det en tur till Estland. Sverige och Estland har ju mötts ett antal gånger under de senaste åren och det brukar bli jämna matcher. Vad tror du om matchen i Estland den 5 januari?
-Ja du, jag är otroligt revanschsugen. Vi förlorade en tight match mot dem i Estland i maj 2015 som fortfarande svider lite. Vi spelar alltid jämnt mot dem och det är kul med bra motstånd men jag tror absolut vi tar dem denna gången! Jag är laddad men först fokus på Engelholm och Svedala!
Diana den 9 januari ser vi dig och övriga Örebro spelare i huvudstaden när ni tar er an Tjeckien igen. Förra mötet slutade ju som bekant med en skrällseger. Vad tror du om era möjligheter att upprepa händelsen i Stockholm?
– Möjligheterna finns helt klart! Båda matcherna som vi har kvar att spela är ”måste matcher” om vi vill ta oss till EM. Vi måste alltså vinna både mot Estland och Tjeckien för att ha chansen till vidare avancemang. Alla i laget vill såklart till EM så förhoppningsvis kommer den glöden tillsammans med att vi tror på oss själva leda till ett spel som kammar hem ytterligare en vinst mot tjeckerna. Vi har trots allt gjort det förr!
Sofie du nämnde matcherna mot Engelholm och Svedala och på lördag så blir det seriefinal när vi möter Engelholm. Totalt kan vi få se 6 landslagsspelare på plan, bland annat din liberokollega Klara Andersson. Sen två veckor senare står ni alla på samma sida nät. Du har ju varit med landslaget några år nu. Hur lätt är det att spela ihop sig med spelare som normalt vis står på andra sidan nät?
-Det är olika. Tidigare år har det varit lätt då många av oss gått på RIG samtidigt, så vi har känt varandra rät bra. Nu är det relativt nytt lag men det ska nog gå bra ändå. De flesta har väl spelat ihop sig  i somras då jag bara ”vikarierade” så jag får bara haka på deras gruppsammanhållning som ändå är ”nygammal”.
Örebro representeras inte bara på planen i landslaget. Vi har också en coach som kommer närvara under resan.
Svante, utöver att coacha Örebro Volley denna säsong så är du också Sveriges förbundskapten under kommande EM-kval. Nu är truppen spikad. Hur känns det?
Det ska bli fantastiskt roligt, det är en stor ära att få leda detta landslag med så otroligt hög potential. Det är en mycket bra trupp där de flesta har varit med tidigare och alla är villiga att lägga ned det stora arbetet vi har framför oss som vi måste göra för att komma ditt vi vill.
Innan landslagsverksamheten börjar så ska elitseriens höstsäsong avslutas. I helgen blir det seriefinal mellan Örebro och Engelholm. Mellan klubbarna så är det 6 spelare uttagna till landslaget. Örebroarna har alltså chansen att se nästan halva landslaget helt gratis på lördag. Finns det några spelare som publiken borde ha ett extra öga på under matchen?
Alla är bra spelare och kommer att göra stora avtryck i matchen, det kommer att bli en riktig holmgång och publiken kommer att få se många långa och spännande bolldueller.
Linda den största (eller längsta) ändringen i Örebro Volley inför säsongen var att Jonas Svantesson tog över tränarrollen. Du har ju Svante som förbundskapten i landslaget också. Sköter han sig?
Haha det måste jag säga att han gör med bravur!
Jossan, i helgen spelas den sista omgången i elitserien för 2018 och Örebro Volley får avsluta med dubbla möten i Idrottshuset men för dig börjar festligheterna redan på fredag – du fyller ju år! 30 ses ju som en hög ålder inom volleybollen (som vi alla glatt påminner dig om) och speciellt på damsidan. Hur har du lyckats hålla behålla motivationen och glädjen för sporten i så många år?
30 ja, det låter gammalt men jag känner mig fortfarande som 23 haha! Nej men volleybollen har betytt så otroligt mycket för mig redan när jag började spela som 12-åring. Det var volleybollen som höll mig på rätt spår genom en tuff uppväxt och när livet hade motvind. Så jag känner en enorm tacksamhet till sporten utifrån det men sen känner jag också glädje från att få lära känna människor från världens alla hörn, träffa mina underbara lagkamrater varje dag som peppar och stöttar en samt från all erfarenhet jag fått.
Jag jobbar hårt och har tydliga mål uppsatta, men framför allt så känner jag att jag fortfarande utvecklas vilket i sig är väldigt motiverande.
Diana det har varit ett långt volleyboll år för dig. Till vardagen pendlar du dessutom mellan Örebro och Västerås för att få ihop träningar och plugg för att sen gå ut och leverera på plan. Hur lyckas du?

– Haha, jadu.. det är en väldigt bra fråga. Dels är jag rätt disciplinerad, gillar att planera och använder tiden väl. Exempelvis blir det en del pluggande på tåget eller styrketräning under lunchen mellan föreläsningar. Annars är det nog mitt driv och mina mål som gör att jag orkar och lyckas – och såklart att jag tycker att allt är så himla KUL!
Jossan det finns gott om unga talanger i Sverige, finns det något du kan rekommendera dem om de vill hålla på med sporten länge?
Den tanken som har följt mig genom alla år är att plugga, resa m.m kan man alltid göra sen, men satsa på volleybollen kan man bara göra en gång i livet. Jag har redan från början av min volleyboll-karriär  gett det en chans och satsat på att bli så bra jag bara kan bli. Självklart är vissa dagar tuffare än andra men tar man sig igenom motgång kommer man ut starkare än någonsin. Och vill man så är allting möjligt!
Innan ni samlas med landslaget så ska ni hinna fira jul!
Linda, vad ser du mest fram emot när det är jul?
Det jag ser mest fram emot med julen är nog att få träffa min familj igen och få umgås lite med dem! Sen ska det bli väldigt skönt att inte plugga i alla fall någon dag och bara mysa massa med god mat och massa fika!
Diana, har du något bra julklappstips?
– Personligen tycker jag att upplevelser är något extra eftersom man delar tiden med någon annan och skapar minnen. Annars är sällskapsspel alltid skoj eftersom det (när inte vinnarskallen tar över) skapar en trevlig miljö.
Jossan, vad är ett måste på julafton?
Kalle Anka!
Sofie, har du något bra julklappsrim?
Visst, men den är inte så snällt kanske.
Denna är bra för dig mitt lilla russin, du får en men hade behövt ett dussin.
För en ansiktskräm med anti-ageing effekt.. hehe
Svante, har ni något på julbordet som måste vara där men (nästan) ingen äter?
Kalvsylta!
Nästa match i Idrottshuset
Örebro – Engelholm
Lördag 15 december kl 13:00
FRI ENTRÈ!
/Klubben
Bild: Joakim Hjortsberg, Frilansfotograferna
2018-12-13T14:45:33+01:00
Till toppen