Örebro Volley önskar våra medlemmar, samarbetspartners, supportrar och följare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Vi lägger ett historiskt och märkligt år bakom oss. Ett år som kommer få konsekvenser flera år framåt. Nu gäller det att hitta lösningar för hur samhälle och verksamheter ska drivas i en förändrad verklighet, att göra de anpassningar som kommer krävas. Ännu är det svårt att helt överblicka hur vi på olika sätt kommer påverkas.

Örebro Volley har ett tufft år bakom sig. Ett inställt slutspel i våras där det fanns stora förhoppningar om att gå riktigt långt. En spelartrupp som var mogen uppgiften att gå in och kriga om de ädlaste medaljerna. Detta förbyttes i en tomhet och tveksamhet om framtiden. Så kom sommaren och både klubben och laget började hitta tillbaka inspiration och driv. Ett hårt arbete tog vid för att få till rimliga förutsättningar inför en ny säsong samtidigt som vi får med oss en stor ryggsäck från den avbrutna säsongen i våras.

Laget imponerar. Tränarstaben och spelarna håller på att skapa en träningskultur och prestationsmiljö som håller riktigt hög nivå. Laget består den här säsongen enbart av spelare med dubbla karriärer. Utöver ett idrottsligt program på mellan 15 – 25 timmar/vecka, beroende på pulsering och matchschema, kombinerar spelarna med studier eller arbete. För några spelare är man därmed uppe i schemalagd verksamhet 60 timmar/vecka. Det krävs många livsfärdigheter för att få ihop det pusslet och samtidigt må och prestera bra. Imponerande!

Det är också damidrottens förutsättningar. Dubbla karriärer är den vanligaste formen inom lagidrotterna på damsidan. Det är inte så att tjejerna tränar mindre, de får bara helt enkelt dubblera, elitidrott och arbete/studier. Många väljer just att studera under sin elitidrottskarriär. Det är en kombination som skapar en långsiktig trygghet. Man vet att man har en utbildning att falla tillbaka på när idrottskarriären så småningom tar slut. Självklart hade det varit önskvärt att den dubbla karriären kan förlängas och att man kan gå ner till rimliga 40 timmar/vecka.

Ett år som 2020 är ett förlorat år rent ekonomiskt. Utan publik, evenemang och turneringar hänger allt på partners och sponsorer. Det går inte nog poängtera hur avgörande det stödet är för klubbens fortlevnad i dessa tider. Stort tack för ovärderligt stöd. För att få ihop det har ändå många spelare fått gå ner kraftigt i spelarersättning den här säsongen.

Staten har ryckt in för att stödja elitidrotten. Dessvärre är det många som ska dela på den potten och det stöd som ÖV erhållit är en bråkdel av förlorade intäkter. Många kommuner har gått in med rejäla extra stödpaket till elitidrotten med argumentet att man vill säkra att det finns elitidrott i staden även efter pandemin. Städer som Linköping och Umeå siktar särskilt in sitt stöd till damidrotten, den del av elitidrotten som blöder kraftigast och riskerar att slås ut.

Örebro kommun har via sina bolag valt en annan väg. Stödet är kraftfullt men riktar sig framförallt till en enda idrott. Örebro Volley är helt marginaliserad i det avseendet.

Nu ser vi fram emot 2021 och nya kraftfulla tag. Det kommer bli en intressant vår med såväl Grand Prix i januari och, utgår vi från, ett slutspel i mars-april. De övriga topplagen har värvat utländskt under december för att stärka upp inför slutstriden. Örebro Volley kommer utmana med den trupp som spelat under hösten. Hur långt räcker det?

/Olle Anfelt, ordförande

Bild: Daniel Lubner