Sverige orkade inte riktigt följa upp segern mot Tjeckien när man hemmaspelade i Idrottshuset mot Estland, förlust 1-3.

Publiken var verkligen med och skapade en härlig inramning när EM-kvalet fortsatte med omgång 2 i Idrottshuset. 800 åskådare gjorde vad de kunde för att lyfta Sverige mot en ny seger men marginalerna var inte med damerna den här eftermiddagen.

Sverige startar inspirerat och är fem poäng före när man dessvärre kör fast och tappar sin stora ledning till underläge med fem poäng. Lite misstänksam blev man redan där. Onödigt att släppa in Estland i setet men servemottagningen brast rejält hos svenskorna. Med en spelare som Bella Haak ska man dock inte behöva tappa som man gjorde och kanske var Sverige lite väl otåliga när det började ta emot. Att man blir nerblockad ett par gånger på den här nivån får inte göra att man drabbas av lätt panik och tappar grundplanen. Nu kom Sverige tillbaka och lyckades vända på spelet och var före innan Estland, ånyo med bra servepress på svenskorna, vände och vann setet med knappa 23-25.

Andra set kändes tryggt länge och väl. Sverige i förarsätet även om Estland aldrig gav upp. Så kommer några misstag från svenskorna och Estland är ikapp. Vid 23-23 kommer en mycket omdiskuterad serve från Sverige som ser ut att vara ett klockrent serveess. Det tycker även linjedomaren och estniska coachen pekar på att den tar på linjen. Men huvuddomaren går på vad han tycker sig se, att bollen är ute. Till allas förvåning döms bollen ut och Estland får setboll. Vad har man linjedomarna till, om man nu ska ha dem alls? Lite upprört i svensklägret och en bra serve från Estland direkt därpå ställer åter servemottagningen och lätt poäng igen på setbollen. Ånyo 23-25.

Tredje set går helt i Sveriges tecken och en klar set seger efter stabilt spel och ett hopp om att Sverige ska kunna vända på detta. Men fjärde set blir, efter en jämn inledning, helt i Estlands färger. Sverige försöker men det funkar helt enkelt inte den här eftermiddagen. Estland vinner klart och det blir en lite snöplig förlust 1-3.

Det här är en match som Sverige både bör och ska vinna. Hemmaplan, bra drag på läktaren och en lag som visade bara för några dagar sedan att man är i form. Men det visar att laget har mycket kvar innan stabiliteten finns där. Mycket av Sveriges spel kretsar kring Anna och Bella Haak. Igår hade de det tungt med låg effektivitet. Kanske en reaktion på onsdagens match och höga förväntningar. Låt oss ta det lugnt och ha tålamod. Det krävs många sådana här matcher innan vi kan börja prata om rutin, för det ska man veta att detta lag saknar.

Rättvist utsågs Diana Lundvall till matchens lirare i hemmalaget. Diana spelar smart och har verkligen utvecklat sitt kantspel under sommarens långa förberedelser.

Nu väntar dubbelmöte mot Finland. Ett Finland som inlett med 3-2 mot Estland och 3-2 mot Tjeckien. Det är en stentuff grupp som Sverige hamnat i men där alla lag kan slå varandra. Vi hoppas att Sverige studsar tillbaka på vinnarspåret redan på onsdag för att sedan spela en TV-sänd returmatch uppe i Umeå på lördag.

Ett stort tack till alla funktionärer och förbundet. Det var en intensiv arbetsvecka med att sätta arrangemanget med två EM-kvalmatcher samtidigt som det pågick tourfinal i beachvolley inför fulla läktare och dessutom en challenger i beachvolley. Snacka om en vecka i volleybollens tecken! TACK!

/klubben