Efter strålande spel av landslaget och inte minst av vår libero Sofie Sjöberg tog Sverige ett jättesteg mot EM slutspelet i augusti. Vår andra landslagsspelare, Elsa Arrestad, gjorde dessutom en lovande debut i seniorlandslaget. Kvalar Sverige så blir det första gången sedan 1980-talet man spelar EM!

Matchen mot gruppspelsfavoriten Ukraina var nog en av Sveriges bästa matcher på länge. Inte minst var Sofie Sjöberg på strålande spelhumör och satte upp ett liberospel av internationell klass. Klara 3-0 Sofie, vad säger du om det och din egen insats?

Tack, den matchen kändes verkligen bra på alla plan. Vi var taggade att komma igång med kvalet och trots lite spel ihop så funkade det mesta. Riktigt häftigt att kunna spela bra mot bra lag, kommenterar en glad Sofie

Urladdningen mot Ukraina märktes lite i matchen dagen efter mot hemmanationen Portugal. Laget hade svårt att komma upp i samma nivå som i matchen mot Ukraina. Men en säker 3-1 seger eller vad säger du Elsa?

Den andra matchen mot Portugal visste vi också skulle bli tuff, vi vet vilken nivå vi kan hålla och i och med det sätter vi också lite mer press på oss att vi ska komma upp dit igen. Vi blir lite passiva och väntar på att de ska göra misstag. Tillslut knyter vi ihop säcken och tar hem en skön 3-1 seger!

Och så blev det välförtjänt debut i seniorlandslaget, hur var det?

Väldigt roligt att få gå in och spela lite, självklart nervöst att slängas in och serva i viktiga avgöranden. Även kul att få starta i andra set och få det förtroendet, skön känsla att gå in och spela med de spelarna runt omkring en, kommenterar Elsa sin debut

Nu blir det nya matcher i helgen som kommer, du kan se alla matcher på SVT Play. Vinner Sverige mot Portugal är man helt klara för EM i augusti. Sverige har skaffat sig ett toppläge att gå till EM för första gången på över 30 år!

Bild: CEV
/ Klubben