På söndag möter Örebro nykomlingen Värnamo VK. Ett lag som startat serien med att spela två femsetsmatcher, vunnit en och förlorat en. Värnamo är dock långt från någon nykomling i högsta serien.

Värnamo, orten i Småland som ligger lite vid sidan av E4:an. För den äldre volleybollintresserade publiken dyker minnen upp. Värnamo dominerade nämligen damvolleybollen i början av 70-talet och tog fyra SM-guld i tät följd. Det var frisksportklubben i Värnamo som då var klubben som startade upp volleyboll i Värnamo. Just inom frisksportrörelsen på 60- och 70-talet blev volleybollen väldigt populär och många klubbar startade volleybollsektioner. Klubben spelade europacupspel, fyllde läktarna och var omåttligt populära lokalt. Många av spelarna var förstås också landslagsspelare. Som systrarna Britt och Eva Borg. Britt med 137 landskamper är än idag en av våra mesta landskampstjejer genom tiderna och dominerade stort på sin kant under många år. Laget splittrades efter ett par år och försvann ut till andra elitklubbar. Det var svårt för en liten ort som Värnamo att behålla spelarna när studier eller arbete lockade på andra ställen. Men det var några riktiga guldår och till våren är det 50 år sedan man bärgade det första historiska guldet till Värnamo.

Det är förstås en bit kvar för årets nykomling att upprepa den bedriften. Det är ett ganska nykomponerat lag som Värnamo fått ihop. Man har dock visat att man vill kämpa om poängen. Efter ganska rejäla underlägen i de två inledande matcherna så har man vänt och kommit tillbaka. Senast borta mot Svedala vände man 0-2 till knapp seger med 3-2. Vi får se hur långt ambitionen i klubben och laget räcker och om det vi ser är början på en ny storhetstid för Värnamo. Kul är det i varje fall att man är tillbaka.

Nästa hemmamatch

Örebro – Värnamo

Söndag 20 oktober 14:00

Idrottshuset

Matchvärd: Holmqvist Optik Synsam

/klubben