Förra helgen kunde vi meddela att landslagspikern Diana Lundvall lämnar klubben och Örebro för spel i Schweiz. Diana som kom till Örebro inför säsongen 17/18 har varit en viktig del av klubbens tre års satsning mot SM-guldet. Utöver att hon blivit en given spelare i startsexan så har hon den senaste säsongen varit en av klubbens profiler mot våra sponsorer. När vi pratade internt med Diana förra sommaren så lät det som att detta skulle kunna bli den sista säsongen i Örebro (men inte för alltid får vi hoppas!). Diana har haft ett tydligt mål att nästa steg i karriären är proffsspel i utlandet. I veckan träffade vi Diana för en pratstund.

Förra helgen blev det klart att du flyttar till Schweiz för spel i Genève Volley, vad var det som lockade dig dit?

Jag har länge tänkt att ligan i Schweiz är ett rimligt nästa steg för mig, och har haft spel i ligan som mål. Ligan håller snäppet högre nivå än elitserien och har inte samma glapp mellan topp- och bottenlagen på samma sätt som i Sverige. Anledningen till att jag valde just Genève var ett videomöte med tränare. Det är en kvinnlig tränare som har en coachingfilosofi som jag tycker om och jag fick en väldigt bra känsla kring att spela för henne. Hon tycker om min mentalitet och vill skapa ett lag med liknande spelare, det känns spännande.  Att det dessutom är en väldigt vacker stad med goda transportmöjligheter till Sverige och att jag får chansen att öva på min franska är definitivt ett plus.

Det är inte din första jour utanför Sverige, innan du kom till Örebro blev det två säsonger i Tyskland. Vad har du för erfarenheter du kommer kunna ta med dig från det?

Jag vet vad det innebär att vara en av de utländska spelarna i ett lag. Det är ett annat typ av ansvar, både på planen men även utanför/hur man tar sig in i laget, det gäller att våga ta plats när de andra talar ett annat språk, annars kommer det bli ett väldigt ensamt år. Sen handlar det mycket om att skapa rutiner och vara disciplinerad för att ha bästa möjliga förberedelser inför varje träning och match, jag kommer vara där som heltidsproffs och har inga ursäkter till att inte vara 100% förberedd varje dag. Jag vet att jag i Tyskland tappade motivationen lite min andra säsong när jag inte gjorde annat än att kollade på serier mellan träningarna, det blir mycket dötid. Till denna säsong har jag sökt kurser för att hålla hjärnan stimulerad och kommer även att ha ett ungdomslag att ta hand om som fysio.

Du är också uttagen i landslaget. Hur ser planeringen ut för er under sommaren? Vi vet att CEV just nu sitter med EM-kvalet som var planerat att spelas i Augusti så läget kan säkert förändras en hel del?

I nuläget vet vi inte riktigt hur sommaren ser ut, det beror på CEV:s beslut om kvalet blir av i sommar eller till vintern, beskedet väntas komma i juli. Tillsvidare håller jag igång med det fys- och gymprogram som vi fått från landslaget och hoppas att det blir ett kval i augusti.

– Tre säsonger i Örebrotröjan som får avslutas med GP-guld. Om vi släpper ordet fritt hur skulle du summera de senaste tre åren i Örebro?

Två bronsmedaljer, två silvermedaljer, en guldmedalj. Det har varit tre helt fantastiska år i klubben. Jag känner mig verkligen som en Örebroare trots att Sollentuna VK är min moderklubb. Det har varit många spelare som stannat i klubben de tre åren jag har varit här vilket har gjort att man såklart kommit många spelare väldigt nära, det känns jättetråkigt att lämna. En del av mig vill stanna kvar och fortsätta bygg på det spel och den lagkänslan vi skapat. Sen är det tre år som varit fyllda med utveckling, både som spelare men även som person. Det handlar framförallt om de två senaste säsongerna med Svante som tränare.  Jag har utvecklat mitt mentala spel samt blivit mycket säkrare på min kantposition genom att jag skapat mig ett stabilare mottag och en vassare spike. Jag känner mig redo för att lämna elitserien och möta nästa utmaning!

Om vi blickar ännu längre fram. Har du något mål uppsatt och kommer vi se dig igen i Örebrotröjan?

Med en (nästan) färdig examen i fysioterapi är jag såklart väldigt sugen på att börja jobba, men det får vänta ett litet tag till. Jag tänker ta en säsong i taget och låta volleybollen styra i några år framöver. Man lever bara en gång och jag känner att det är nu eller aldrig som jag kan passa på att uppfylla drömmen om att leva som proffs. Om jag trivs som proffs så kan det bli några säsonger utomlands, sedan är planen att flytta tillbaka till Örebro för fortsatt spel.

Vi tackar Diana för allt hon bidragit med för klubben och önskar henne stort lycka till med den kommande säsongen i Genève Volley!

Arkivbild: Hemmapremiär säsongen 2018/19 – Joakim Hjortsberg, Frilansfotograferna

/ Klubben