Örebro gjorde en bra GP-turnering efter seger mot Hylte/Halmstad med 3-0 och knapp förlust mot Engelholm med 1-3. Ett steg i rätt riktning.

Vårterminen har börjat och som vanligt inleddes den med Grand Prix för de fyra topplagen efter halva serien. Örebro fick som tvåa möta trean H/H. Normalt en svår motståndare men Hylte är svårberäknande den här säsongen. Ett flertal oväntade förluster gör att man inte blir riktigt klok på var laget står. Örebro fick spelet att stämma från början och det blev en relativt enkel seger med 3-0. Skön seger att ta med in i vårterminen där allt talar för att just dessa två lag kommer mötas ett antal gånger till.

Finalen mot Engelholm blir välspelad med många härliga bolldueller. Trots bra spel hamnar Örebro i 0-2 underläge. Ett riktigt bra tredje set av Örebro och klar setvinst. Fjärde set blir spännande med Engelholm i förarsätet inledningsvis. Örebro kämpar sig ikapp och har 23-23. Några servemissar och en retlig nätberöring i de avgörande lägena förstör Örebros chanser att kvittera. Engelholm vinner med 3-1 med Örebro i hälarna.

Känslan efteråt var att Örebro närmat sig. Carly De Hoog gör sina två bästa matcher med imponerande 33 poäng mot Engelholm. Örebro vinner ”spike- och blockmatchen” men förlorar ”serve- och servemottagningsmatchen”. Engelholm fortsätter imponera med oerhört stabilt spel med ytterst få egna misstag. Åtta egna misstag (tre servemissar) på fyra set är starkt, Örebro har 28 (18! servemissar). Så väl i spel, det s.k. transitionspelet, är Örebro väl så bra som EVS. Nu gäller det hem och gnugga serve och servemottagning. Kan Örebro lyfta denna del av spelet de kommande två månaderna så är det inte omöjligt att rubba varken Hylte/Halmstad (som har ett topplag men som inte fått ihop det än…)  eller Engelholm, som är stabiliteten själv.

Tre matcher, alla borta, återstår i grundserien. Därefter kommer ett playoff, där de fem första lagen möts i en enkelserie, som avgör kvartsfinalspelet framåt mitten av mars. Man väljer inga motståndare längre utan nu är det serieplaceringen i playoff som kommer avgöra. De fyra första lagen i grundserien får med sig bonuspoäng utifrån placering. Grundseriens vinnare får 8 poäng med till playoff-spelet. Tvåan får 6 poäng osv. Örebro ligger bra till för en andraplats och seger på lördag mot Degerfors innebär att andraplatsen är säkrad.

Det kommer bli en intressant vår. Hur långt räcker Örebros spel mot de övriga topplagen? GP-helgen var ett kvitto på att man är närmare, hinner man utveckla vad som krävs till mars/april?

Bild: Joakim Hjortsberg, Frilansfotograferna

/ Klubben