Sent i fredags kväll kom beskedet. SM-slutspelet skjuts upp under minst en vecka. I bästa fall börjar kvartsfinalspelet nästa helg.

Det var något förvirrat på fredagskvällen. Örebro tjejerna hade lagmöte strax efter kl 19 på fredagen och fick beskedet att det blir kvartsfinal på söndagen men utan publik. Klubben gjorde klart att matchen skulle kunna webbsändas istället. Tjejerna var taggade och ville komma igång med det efterlängtade SM-slutspelet.

Men så kom ett helt annat besked vid 23-tiden på fredagskvällen. Efter lång diskussion mellan förbundet och elitserieföreningen beslutades i sista stund att skjuta upp slutspelet.

Ett beslut som förstås kom som en liten chock precis innan spelarna skulle gå och lägga sig.

Samtidigt, med lite distans, så är det rätt att reda ut ett antal frågor INNAN slutspelet påbörjas. Den första frågan är förstås om man, även med vissa justeringar i upplägget, verkligen tror att man kan spela fram till en SM-final och utse en mästare. Det är ju knappast någon mening att spela kvartsfinaler om man inte är någorlunda övertygad om att slutspelet kan fullföljas. Och den osäkerheten var högst påtaglig under fredagskvällen och har väl knappast blivit så mycket klarare under helgen.

Under veckan kommer nu förbundet tillsammans med elitserieföreningen försöka skaffa sig en bättre överblick och prognos. Det råder givetvis stor osäkerhet om det är möjligt och i så fall hur ett slutspel ska kunna genomföras med tanke på hur läget är. Volleybollens avsikt är förstås att till punkt och pricka följa de rekommendationer som ges av våra myndigheter, Riksidrottsförbundet och experter.

Det här är ju en otroligt tråkig och helt unik situation som vi inte alls är förberedda på. Vi har inte samlat i ladorna för en sådan här situation, det kan vi ärligt erkänna. Nu behöver vi samla oss i klubben och fundera på vad vi gör för att ta oss ur den här situationen. Det är självklart så att i ett läge då verksamheten helt står still och inga av våra matcher eller kommande arrangemang kan genomföras så kommer vi snabbt hamna i en jättetuff situation rent ekonomiskt. Jag tror att jättemånga klubbar nu snabbt kommer hamna i problem och vi kommer definitivt vara en av dem, säger en bekymrad Olle Anfelt, ordförande i Örebro Volley

Vill du följa volleybollens ställningstagande och åtgärder så görs det via volleyboll.se. Länken fungerar också som utmärkt portal till myndighetssidorna som berör sporten.

https://www.volleyboll.se/Svenskvolleyboll/Nyheter/Informationmedanledningavcoronautbrottet

Vi tar tillfället i akt att än en gång styrka att dagens match inte blir av. Det finns någon annons som inte hann justeras i dagens NA.

Ta hand om er och glöm inte att tvätta händerna så hoppas vi att vi kommer igång nästa helg!

Bild: Daniel Lubner

/ Klubben