Ända sedan dåvarande Lindebergs VBK gick upp i elitserien 2007 så har det varit länsderbyn i volleyboll. De år båda lagen varit i toppen så har det varit otroligt jämna och publikfriande matcher. Årets upplagor har huserat i var sin ände av tabellen men de sämre laget har skrällt tidigare då ett derby är ett derby.

Lindesberg har haft en turbulent och skakig säsong på och av planen. Tränarbytet i höstas där gamla guldcoachen i Örebro Volley Ismo Peltoarvo tog över Lindesberg har gett laget struktur och en betydligt högre lägstanivå. I slutet av januari gav det också resultat när Lindesberg vann sin första match. Efter det har det blivit två nya 3-0 förluster. Medan laget har haft det förtvivlat svårt på bortaplan (idel 0-3 förluster) så har det betydligt bättre prestationer och resultat på hemmaplan vilket borgar för en bra match på lördag.

Örebro Volley är obesegrade under 2024 och har dubbla segrar mot Engelholm och en seger i Grand Prix finalen mot Hylte/Halmstad som toppnotering. Örebro Volley har dock haft generellt lite tuffare på bortaplan och har om man bortser från Grand Prix bara spelat två bortamatcher under 2024. Sedan amerikanskan intåg i januari så har Örebro Volley höjt sin anfallsproduktion och samtidigt stärkt sitt spel i baklinjen med servemottagning och försvar.

Det finns flera spännande matcher i matchen med Örebro Volley kopplingar. Givetvis Coach duellen mellan två av Sverige mest rutinerade coacher i Jonas Svantesson och Ismo Peltoarvo. De har mötts många gånger i herrarnas elitserie men nu är det för första gången duell när de coachar var sitt damlag.

Sedan har vi ukrainskan Iryna Bielova som flydde kriget i Ukraina för att spela med Örebro Volley under 2022/23. Nu är hon Lindesberg stora stjärna och en poängmaskin som placerar henne topp 10 i poängligan. På lördag kommer hon bomba in många poäng i anfall och från servelinjen.

Sista duellen är ett familjedrama. Örebro Volleys Jonas Svantesson ställs mot sin dotter Saga Svantesson som är lagkapten i Lindesberg. Saga har spelat på olika positioner under säsongen men hittas nu främst på den viktiga högerkanten.

– Ett derby är ett derby och vi förbereder oss för en match full med känslor och ett Lindesberg som spelar för att ha allt att vinna. Vi behöver komma upp i en hög nivå direkt från start i vårat så viktiga block- och försvarsspel för att göra det svårt för Lindesberg att göra egna poäng, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben