I måndags blev det klart att Örebroaren Linda Andersson tar nästa steg i sin karriär. Efter tre år i klubben lämnar hon nu för spel i Finland och klubben Kuusamon Pallo-Karhut Lentopallo. Redan förra sommaren meddelande Linda att hon ville ut i proffslivet om hon hittade rätt klubb och samma klubb som landslagskollegan Jonna Wasserfaller låter inte helt fel!
Linda som är född i Örebro och fostrad i KFUM Örebro Volley innan hon började på RIG i Falköping har varit klubbens enda Örebroare på plan de senaste säsongerna. Det har varit fantastiskt kul att följa Lindas resa från nybörjare till landslagsspelare, med en karriär i Sverige som får toppas med GP-guld, och det kommer bli otroligt kul att följa hennes resa fortsatta karriär i utlandet.
Vi träffade coach Svante efter nyheten att Linda lämnar:
Fantastiskt roligt att Linda också får chansen att spela utomlands. Finlands liga är ett par snäpp bättre än den Svenska så den kommer att utveckla och utmana Linda till att bli en bättre spelare på alla sätt. Jag har följt Linda i några år i både landslaget och här i Örebro och vet vilken tuff utmaning hon har stått inför för att nå sitt mål och jag unnar henne verkligen detta och kommer med glädje följa hennes resa och förhoppningsvis långa karriär som professionell volleybollspelare.
Vi nådde också ordförande Olle Anfelt för en kommentar:

Vi är jätteglada för Lindas skull och önskar henne lycka till. Redan förra sommaren var det ju på tal att Linda skulle lämna för spel i en högre rankad liga. Landslagsledningen vill ju att landslagstjejerna ska ut och spela på heltid och få hårdare matchning. Steget som Linda tar nu till finska ligan tycker jag är ett vettigt första steg ut som proffs. Ska bli kul att följa hennes vidare volleybollkarriär och så är givetvis alltid dörren öppen till Örebro Volley, säger ordförande Olle Anfelt.

Vi träffade huvudpersonen själv för några frågor inför flytten.
Nu har det blivit klart att du kommer flytta till Finland för spel i Kuusamon nästa säsong. Vad var det som bidrog till att det blev just Kuusamon och Finland?
Den finska ligan kändes som ett bra första steg, det kommer självklart bli en av de största utmaningarna jag ger mig in på men på ett bra sätt. Kuusamo är ett lag jag känner till sen innan i och med att Jonna har spelat där i 2 säsonger och vad jag hade hört från henne var mycket positivt. Sen är det ett speciellt år med Corona och allt och det känns därför tryggt att hamna i ett land som inte påverkats av pandemin i lika stor utsträckning som t.ex. Frankrike och Spanien. De ligorna ligger fortfarande lite lågt med rekrytering, och med tanke på det kändes Finland som ett bra ställe. Familjen har skojat lite och tyckt att jag inte skulle ta något som innebär kyla och mörker men det gör mig inte så mycket. Det ska bli häftigt att få uppleva en riktig vinter!
Första säsongen utanför Sverige. Vad har du för förväntningar?
Mina förväntningar är att få spela många tuffa matcher. Det är väl egentligen det jag har saknat mest här i Sverige, att spela många jämna och bra matcher. Den svenska ligan är väldigt blandad gällande nivå. Sen har jag också rätt höga förväntningar på mig själv och mitt egna spel men det är nog en självklarhet. Jag har förhoppningar om att jag ska trivas såklart i staden men även i laget och klubben, vilket jag absolut tror att jag kommer göra. Jag försöker att inte ha för mycket förväntningar just nu utan bara se det häfitga i det och lägga stort fokus på det jag kan göra för att komma så förberedd som möjligt.
Du blir inte enda svenskan i Kuusamon, Jonna Wasserfaller blir kvar till nästa säsong. Du har spelat med Jonna i landslaget så hur känns det?
Det känns förstås jätte roligt. Jonna är en stor förebild och en riktigt bra ledare. Det känns tryggt att ha någon i laget som man känner sen innan och som i sin tur känner klubben, staden och laget.
Precis som Diana har du tre säsonger i Örebro Volley som avslutas med GP-guldet i januari. Hur skulle du sammanfatta dina säsonger i klubben?
Jag har trivts otroligt bra i Örebro och jag hade nog aldrig kunnat föreställa mig att det faktiskt skulle bli så här bra. För 3 år sedan skulle jag strax ta studenten och var mer eller mindre bara glad för att någon elitserieklubb ville ha mig, haha. Jag velade ett tag mellan Örebro och Ängelholm men valde tillslut Örebro. Det beslutet ångrar jag verkligen inte. På något sätt är det så häftigt att ha fått följa klubbens utveckling och det har varit underbart att ha kvar så många tjejer under de tre åren. Att Svante kom in under mitt andra år bidrog till mycket positivt och vi började bygga på något som i år faktiskt gav fina resultat! Det är även kul att se att Örebro är en attraktiv klubb för andra spelare, det tyder på att vi gör saker och ting rätt. Jag själv har utvecklats otroligt mycket under dessa tre år, både på och utanför planen och precis som Diana skrev känner jag mig redo för nya äventyr!
Har du några egna mål uppsatta som börjar med Finlandsresan?
Jag är urdålig på mål. Har endast väldigt kortsiktiga mål som jag jobbar med som i längden, förhoppningsvis möjliggör för större drömmar och mål, men självklart har det varit något jag drömt om att få spela utomlands och att testa på det livet. Det kanske är ett jättetråkigt svar men det arbetssättet funkar för mig!
Som klubbens enda Örebroare i laget så känns det också lite extra att du lämnar. Kommer vi kunna se dig igen i Idrottshuset?
Det är något extra för min del också, jag har sett flera av de SM-guld som togs runt 2000 och jag minns tydligt SM-guldet 2008. Att själv få vara en del av det och få spela SM-finaler och stora matcher i idrottshuset är bland det häftigaste jag varit med om. Allt började ju i Örebro så självklart ligger klubben mig varmt om hjärtat! Jag har även universitetsstudier kvar här så jag tror nog att jag kommer tillbaka nån gång i framtiden, absolut!
Vi önskar Linda stort lycka till i Finland och Kuusamon! Vi hoppas vi får se henne i Örebrotröjan igen och att hennes resa blir inspiration till framtida volleybollspelare i Örebro!
Akrivbild: Örebro – Hylte/Halmstad, Playoff serien 2019, Joakim Hjortsberg, Frilansfotograferna
/Klubben