Örebro Volley lyckades inte vända 0-1 och 1-2 underläge till seger men pressade fram ett femte set på bortaplan mot regerande mästarinnorna Engelholms VS. Hemmastarka EVS kunde dock efter en kanonstart i femte set säkra två poäng medan Örebro Volley fick resa hem med en poäng och ligger därmed trea i tabellen när halva serien är spelad.

Både Örebro Volley och Engelholm var kvalificerade för Grand Prix inför söndagens toppmöte så på spel stod en andraplats men framförallt tonvis med prestige som det alltid är när lagen ställs mot varandra.

Inledningsvis turades lagen om att sätta press på varandra och många i hallen insåg nog tidigt att detta kan bli en riktigt lång eftermiddag. Hemmalaget Engelholm hade dock ofta ett litet övertag och lyckades ta sig ur Örebro Volleys press på egen hand med smart dropp men fick också hjälp av Örebro Volley som hade lite för många misstag. Andra halvan av setet tillhörde hemmalaget och högerspikerns Alexandra Omilaniuk (5 poäng i första set) och de amirikanska stjärnan Haylee Nelsson (4 poäng i första set) ledde laget mot en säker setseger med 25-19. Örebro Volley tappade sitt anfallsspel efter en bra start och kunde inte på allvar utmana hemmalaget i första set.

Örebro Volley-tjejerna lät sig inte nedslås utan kom ut som ett mycket bättre lag i andra set. Man lät inte Engelholm få några enkla poäng och första två tredjedelarna av setet var Örebro Volley betydligt bättre än mästarinnorna. Ledning 8-5 och 16-11 och nu fungerade också anfallsspelet betydligt bättre. Fio hade 5 anfallspoäng, och Diana och Paulina hade 54 var i det andra setet. Lägg till det en konstant servepress på Engelholms servemottagare och setet såg vunnet ut. Men sista tredjedelen tillhörde hemmalaget som på väldigt kort tid fick momentet att svänga. Misstag av Örebro Volley smittade av sig och vips var det otroligt spännande i setslutet. Men Örebro Volley lyckades skaka av sig stressen och vinna setet rättvist med 26-24.

Lika bra som Örebro Volley spelade i andra set lika blekt startade man i tredje setet. Örebrotjejerna lyckades inte stå emot hemmalagets aggressiva start och 8-3 blev till 16-4 innan Örebro Volley lyckades stabilisera sitt spel. I medgång så var Engelholm otroligt bra och setet var ju tidigt avgjort. Men även avgjorde set behöver en bra avslutning så efter 16-4 så är faktiskt setet jämnt och setet slutar 25-15 och det betyder att Örebro Volley faktiskt ”vinner” sista tredjedelen med 11-9 vilket brukar vara viktigt inför stundande set.

Mycket riktigt, Örebro Volley skakade av sig tredje set och gör sitt bästa set på hela matchen med stabilt spel genom hela setet. Bra block och försvarsspel gör att man kan hålla nere Engelholms anfallsmaskin på mänskliga nivåer. Örebro Volley har egentligen ingen större svacka och det är faktiskt en inhoppare i Maja Hedén som leder laget anfallsmässigt med 5 kills. Även centerspelet med Jonna Nilsson vållar problem för Engelholm. Ledning 8-6 blir 16-12 blir 21-16 innan Örebro Volley stänger setet med 25-19 och får till ett femte och avgörande set.

Ett femte set är alltid ovisst och Örebro Volley får tyvärr en usel start och fastnar direkt i rotationen P1. Underläge 1-5 blir till 3-10 innan Örebro Volley få ordning på sitt spel och även om Örebro Volley är minst lika bra som hemmalaget i setslutet så går det inte att hämta in ett så stort underläge mot ett så kompetent lag som Engelholm som vinner rättvist med 15-9.

Sammanfattningsvis så var inte Örebro Volley tillräckligt jämna idag för att få åka hem med en seger. I Volleyboll räcker det å andra sidan att spela tre bra set för att vinna och idag var inte en sådan dag. Positivt var att försvarsspelet håller hög klass i årets lag och publiken fick valuta för pengarna med många långa bolldueller. I Örebro Volley fick centern Jonna Nilsson pris som MVP och hennes serve och anfall höll hög klass genom hela matchen.

– Det är alltid surt att förlora med 2-3 i volleyboll. Jag kände hela matchen att när vi höll våran nivå så spelade vi jämnt med Engelholm men tyvärr blev våra sämre perioder lite för långa och många och då vinner man inte i ett toppmöte. Vi tar med oss att vi under hösten har hittat en hög nivå och idag servar vi bra och spelar bra block och försvar i stora delar av matchen säger Head Coach Jonas Svantesson.