Som vi har vetat tidigare så har Örebro volley letat efter en ersättare för långtidsskadade Iida Murto som opererades i slutet av december och klubben har sett det som nödvändigt att ersätta henne om vi ska vara med och spela om medaljerna senare i vår. Elitserien stängde för nya spelare redan den 15 december och därefter går det inte att ta in nyförvärv. Så det var ett par hektiska veckor för coach Jonas Svantesson och hans coachteam att hitta en rimlig ersättare så här långt in i säsongen och som ligger inom budget. Inte sällan blir det åt den amerikanska collegevolleybollen som blickarna går där tävlingssäsongen avslutas i december och tillslut så signade man Amerikanskan Leah Clayton.

Vi tog en pratstund med tränaren Jonas Svantesson om hur jakten har gått till och varför valet föll på Leah.

Ny spiker till Örebro Volley, hur har det jobbats för att få fram Leah Claytons namn?
Puh, många timmar framför datorn och konverserande med agenter över hela världen, det är ont om spelare i år speciellt på spiker positionen och av vad agenterna säger så råder det nästan kaos på marknaden och efterfrågan är otrolig hög på just spikers men även centrar. Mycket pga Covid-19 som gör att spelare stannar hemma i sina respektive länder men även en stor bidragande faktor är att de som slutade på college i USA förra året har fått chansen att gå ett extra år och många har tagit den chansen, så uppskattningsvis fattas det 200-300 spelare på marknaden bara från USA.
Varför blev du intresserad av Leah Clayton?
En intressant spelare som är van att bära ett lag på sina axlar, på University of Colorado Athlethics så var hon deras ledande poängspelare och var drivande i mycket som hände på plan. Jag hoppas att vi kommer att få ut samma sak av henne här som de fick i Colorado, med Leah så får vi en större bredd på spiker sidan och en högre konkurrens som laget och alla spelarna individuellt kommer att gynnas av.
När får vi se Leah i Örebro?
Leah kom till Örebro under mellandagarna och har nu fått två veckor att träna med laget. Men du frågar kanske efter match? Vi möter IKSU på söndag kl 14:00 och Sollentuna på onsdag kl 19:00.
Vi pratade även med Leah innan hon kom till Örebro.
Welcome to Örebro Volley and Sweden, what made you choose Örebro?
I chose Orebro because I felt that not only was I going to be treated well as a player but also as a person. I believe our values align and the girls so far have been welcoming and answering any questions I may have.
Tell us a little bit about yourself.
I am from a small town in Virginia who grew up always loving competition. Passion is a big part of me as a player and person I love giving it all and knowing I did my best. I hope to continue to learn and grow while being in Orebro and building bonds that last a lifetime.
What’s your expectations for the season and the volleyball in Sweden?
I expect there will be ups and downs but for us to also have a resilient attitude going into every practice and game. I have a feeling this team will continue to do great things.
Ni har möjligheten att se Leah, och resten av laget, till helgen när vi äntligen kommer igång igen efter juluppehållet.
Örebro – IKSU
Söndag 16 januari kl 14:00
Matchvärd: Svenska Marknadsgruppen
Se matchen live i Idrottshuset eller på volleytv.se
Bild: Klubben
/Klubben