Eftersom Örebro Volley spelade på bortaplan mot alla topplagen under hösten så väntar många toppmöten i Idrottshuset denna vinter. Först ut är mötet med Gislaved på söndag. Ett Gislaved som har ett av elitseriens mest anfallsstarka lag så det borgar för många hårda smashar och dueller vid nätet på söndag.

Örebro Volley tog julledigt efter en övertygande 3-0 seger i Idrottshuset mot Lund. Nu väntar årets första match och går in i vårsäsongen med nio segrar och 11 matcher och ligger trea i den jämna tabellen om man ser till tabelltoppen.

Gislaved ligger på 6:e plats och hade nog ambitioner att försöka ta fjärdeplatsen och den sista platsen till Grand Prix. Men ett tung säsongsstart och ett tungt november med tre raka förluster gjorde att man valde att byta ut den rutinerade tränaren Per-Anders Sääf mot den assisterande tränaren Eva-Carin Eriksson fick ta över. Faktum är att laget har tre raka segrar efter tränarbytet och kommer till Idrottshuset med självförtroende.

Gislaved har en mycket kompetent kanttrio och de har faktiskt det näst bästa poängsnittet i hela elitserien. Elitseriens bästa poängplockare finns i Gislaved och heter Maria Eduardo Oliveira. Brasilianskan har gjort imponerande 4,89 p/set och hennes högerslägga skapar problem för alla lag. Men hon har också två vänsterkanter som regelbunden levererar bra anfallssiffror. Saga Nilsson gör 4,15 p/set och Julie Moore gör 3,34 p/set så laget kan hela tiden ta poäng från kanterna och är inte alltid beroende av perfekta framspel.

Örebro Volley har utvecklat block- och försvarsspelet under hösten och har bitvis gjort det riktigt svårt för motståndarna att vinna anfallen. Detta kommer att sättas under press på söndag mot anfallsstarka Gislaved. Sedan kommer serve- och servemottagning blir extra viktig i synnerhet efter en julledighet där inget av lagen har spelat tävlingsmatcher på över tre veckor.

I sista matchen innan jul så blev Fiorella Murillo MVP. Det blev hennes sista match i Örebrotröjan för under juluppehållet har Colombianskan bytt klubb och kommer att spela i Portugal under våren. Örebro Volley har redan gjort klart med en ersättare i amerikanskan Kira Thomsen som kommer från en mycket framgångsrik karriär på Montana State University. I mötet med Gislaved kommer hon dock inte vara spelklar utan premiär sker troligtvis kommande helg i bortamötet med Linköping.

– Vi har tränat bra efter jul men det är alltid en extra anspänning att spela första matchen efter jul Vi möter ett anfallsstarkt Gislaved och kommer att behöva spela bra i både baklinjen som framlinjen. Vårat block- och försvarsspel kommer att behöva vara på högsta nivå för att hålla Gislaveds anfallssiffror nere, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben