På lördag vänder elitserien och det vankas toppmöte i Idrottshuset. Lunds VK har etablerat sig som en utmanar till topptrion de senaste åren. Årets lag har inlett elitseriens starkt och ligger på fjärdeplats och är precis som Örebro Volley kvalificerade för det så prestigefyllda Grand Prix efter helgerna.

I oktober vann Lunds VK mot Örebro Volley i en svängig fem setare så det är Örebro Volley som jagar revansch på lördag. Just fem setare är något som både Örebro Volley och Lunds VK har varit inblandade i denna höst och det är inte så konstigt då båda lagen har ett tight försvarsspel och har flera potenta anfallare.

I årets Lunds VK har den tidigare nyckelspelaren australienskan Harriet Gillson fått en ny vass anfallare vid sin sida i kanadenskiskan Cassidy Kitchen. Båda ligger topp10 i poängligan där Cassidy gör 4,62 p/set och Harriet producerar 4,07 p/set. Till det läggs den numera mycket rutinerade Örebrotjejen Tilda Hellgren (3,00 p/set) vars vänsterslägga alltid vållar problem för motståndarna. Med tre duktiga kantspelare så har Lunds VK alltid chans att vinna set mot alla lag i elitserien.

Lunds VK har fler styrkor än anfallsspelet och laget har alltid de senaste åren varit starka från servelinjen. Den rutinerade och duktiga passaren Linnea Skogsberg är år efter år en av elitseriens vassaste från 9 meter. Hon är givetvis också hjärnan bakom lagets anfallsspel där det inte sällan går väldigt fort till kantanfallarna.

Örebro Volley hade tillskillnad från Lunds VK en spelledig helg förra helgen. Örebro Volley förlorade för två veckor sedan med 2-3 mot Engelholm i en svängig match där topparna var höga men där jämnheten saknades. Högerspikern Paulina Lindberg fortsättare att vara ledande i anfallsspelet och från servelinjen och hon ligger i toppen av både serveligan och anfallsligan. En med stigande form är också colombianskan Fiorella Murillo vars anfallsspel är en viktig del av Örebro Volleys spel. I dagens match blir centerspelarna mycket viktiga både i anfallet men också i blockspelet mot Lunds duktiga kantanfallare.

– Vi jagar revansch och höstens sista match är alltid en urladdning och jag hoppas på ett fokuserat och hungrigt lag som gör sin bästa insats efter en lång höst. Lunds VK har ett kompetent lag i år och vi måste utnyttja fördelen av hemmaplan och sätta press på Lund från första till sista boll säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben