Kom till Idrottshuset i bra tid innan matchen! Före matchstart kl. 15.00 kommer Svenska Volleybollförbundet att hålla i en prisutdelning av säsongens Coach, säsongens lag m.fl.

I onsdags vände Örebro Volley ett tufft 0-2 underläge till ännu en imponerande 3-2 seger mot Engelholm och leder nu matchserien med 2-0 i matcher. Det innebär att Örebro Volley har en ”matchboll” och Engelholm måste vinna för att förlänga säsongen.

Senast Örebro Volley hade chansen att avgöra en SM-final på hemmaplan var den 22 april 2008. Atmosfären då i Idrottshuset var elektrisk och publiken lyfte Örebro Volley till sitt senaste SM-guld, det 10:e i klubbens historia. Redan under den första finalen samlades över 1500 personer och skapade den perfekta inramningen för två hårt kämpande volleybollag.

Båda finalmatcherna har gått till avgörande set och det finns fler likheter mellan lagen än man kanske tror. Båda är otroligt starka i försvar vilket leder till långa bolldueller som är en fröjd för publiken. Örebro Volley satsar mer på kraft medan Engelholm är mer precist i sitt anfallsspel.

I de första matcherna har mycket fokus legat på duellen mellan lagens två bästa vänsterspikers. Båda är amerikanskor – i Engelholm är det Haylee Nelson (nr 7) med 4,41 p/set i slutspelet medan Örebros motsvarighet är Kira Thomsen (nr 6) som har ett poängsnitt i slutspelet på 4,84 p/set. Kira är lite kortare, men kompenserar det med en otrolig spänst och hon flyger genom luften medan Haylee är en mer traditionell spiker som kombinerar kraft med luriga poäng på dropp.

Båda lagen tar också många poäng från högerkanten och har mest eldkraft i sina högerspelare och båda kan avgöra anfall från fram- som baklinjen. I Örebro Volley är det landslagsspelaren Paulina Lindberg (nr 19) med snitt på 4,129 p/set och i Engelholm är det Aleksandra Omilaniuk (nr 13) med ett snitt på 4,53 p/set som ofta pangar på på högerkanten. Dessa kraftpaket kan mycket väl vara avgörande för finalmatch 3.

Som vanligt på volleybollmatcher så har libero-spelarna en annan tröjfärg och de är ryggraden i lagens servemottagning och försvar. För Örebro Volley är det Catarina Cooper och för Engelholm är det landslagsspelaren Filippa Brink. Deras heroiska insatser är lätt att följa även utifrån prestationer och den avvikande tröjfärgen.

– Matchserien har varit jämn och lördagens match förväntas inte vara annorlunda. För att vinna mot ett starkt lag som Engelholm måste både block- och försvarsspelet fungera, liksom anfallsspelet. Så förbered er på en lång match, oavsett om ni är spelare eller publik, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben