Med två klara 3-0 segrar i de första två kvartsfinalerna mot Sollentuna VK så har Örebro Volley chansen att avgöra matchserien på lördag. Det skulle innebära åttonde raka semifinalen för Örebro Volley.

Hemma i Idrottshuset har Örebro Volley bara tappat ett set hittills (Mot Hylte/Halmstad i seriefinalen) under säsongen. Hemma är laget tryggt och kan ofta dra nytta av övertaget i serve och servemottagning. I kvartsfinal 2 i onsdags så hade Örebro Volley 10 servepoäng att jämföra med Sollentunas fyra serveäss. Om man dessutom jämför servemissar så hade Örebro Volley bara två till skillnad mot Sollentunas 5. I volleyboll är det alltid en fråga om risk jämfört med att skapa sig ett spelövertag via bra servar.

Örebro Volley har kunnat spela med hela truppen i de två första kvartsfinalmatcherna och trion Sofia Andersson (passare), Diana Lindbom (spiker) och Maja Hedén har alla gjort riktigt bra ifrån sig när de fått speltid. Även om Örebro Volleys trupp är smalare än tidigare år så finns flera alternativ att kunna förändra matchbilden om så behövs.

Sollentuna har startat med olika startuppställningar i de två kvartsfinalerna. Det gör att det är svårare att skapa en tydlig taktik mot specifika spelare men lagtaktiken blir den samma. Båda lagen försöker minimera andra lagets starka anfallare och då blir bredden otroligt viktig för om man spelar bra block- och försvarsspel mot en spelare så brukar det öppna upp för andra. Det syns tydligt i poängprotokollet där Örebro Volley har anfallspoäng från alla spelare hittills i matchserien.

Inför kvartsfinal 3 så bör publiken hålla ett extra öga på centerspelet. I Örebro Volley är det Jonna Nilsson (nr 3) och Hedda Broberg (nr 5). Båda är viktiga i anfallsspelet men också som blockerare. Ni kommer att få se Jonna och Hedda anfalla snabbt både framför passaren men inte sällan springer de runt och hoppar på ett ben bakom passaren. Just denna variant har varit effektiv hela säsongen.

– Sollentuna spelade riktigt bra försvar på våra hårda anfall i kvartsfinal 2. Vi behöver utveckla och vässa vårt anfallsspel till kvartsfinal 3 och jag hoppas att vi kan minska våra egna anfallsmisstag men också hitta ett effektiva anfallsspel, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben