De senaste tre åren har Örebro Volley framgångsrikt tränats av Jonas Svantesson. Nu kan vi glädjande meddela att det står klart att det blir ytterligare tre år.

När Jonas ”Svante” Svantesson knöts till klubben för tre år sedan var det med en tydlig överenskommelse att få lägga ner mer tid och fokus på att träna och utveckla spelare. Örebro Volleys utmärkta förutsättningar i Idrottshuset med flera träningshallar, stort gym (ÖKK), teorilokaler och arbetsplatser är något inte många elitvolleybollklubbar kan erbjuda. Utvecklingsresan var på riktigt god väg när plötsligt pandemin slog till och bromsen fick slås på.

Vad vore idrott utan kampen? Efter en tuff 14-15 månadsperiod ser vi nu fram mot att accelerera upp utvecklingen och utmana igen. Efter ett närmast heroiskt brons den här säsongen, där vi skakat om SM-guldvinnarna i semifinalserien, är det dags att sätta upp nya mål för de kommande åren.

Det främsta målet för att påbörja en ny treårsresa har varit att knyta Svante till klubben.

Vi är väldigt glada att vi kan knyta Svante till oss ytterligare tre år. Det arbete som han påbörjade fick ett väldigt oväntat avbrott förra våren. Nu får han och vi i klubben ta upp tråden igen och se vad vi kan åstadkomma tillsammans de kommande tre åren. Det ska bli spännande att se vart detta kan ta oss, säger ordförande Olle Anfelt.

Vi tog oss en pratstund med Svante innan han for iväg till sitt landslagsuppdrag under måndagen.

Du har varit i klubben i tre säsonger nu och nu är det klart att det blir ytterligare tre säsonger i Örebro Volley. Vad är det som får dig att stanna och skriva på för tre säsonger till?
Laget, de ger mig väldigt mycket energi och vi har ett gäng som verkligen vill utvecklas och de utvecklar mig. Sen så finns det en väldigt stor potential i klubben och de förutsättningarna som vi vill skapa för spelarna och den resan vill jag fortsätta att vara med på. Jag har en väldigt kompetent ledarstab runt omkring mig I Annika Wallentin, Jonas Håård och Laura Järvinen som både stötar och utvecklar mig och jag är väldigt tacksam över att dessa vill vara med och jag hoppas att de vill vara med även nästa år.
Hur tycker du de tre senaste säsongerna i Örebro har varit?
Otroligt lärorikt och utvecklande, vi har jobbat hårt och mycket precis som det ska vara men som jag sa tidigare, laget ger så mycket energi tillbaka och de vill bara lära sig mer så det gör mitt jobb väldigt inspirerande.
Innan vi blickar framåt kommer vi precis från ett avslutat slutspel som slutade med en tredjeplats. Har du hunnit reflektera lite över den gångna säsongen?
Har väl kanske inte riktigt hunnit sammanställa säsongen fullt ut ännu men resultatmässigt tycker jag att vi gör en bra säsong om vi tittar på förutsättningarna och hur de andra lagen rustade sig så ska vi vara mer än nöjda. Vi har utvecklats individuellt och som lag under hela säsongen och jag tror att många kan ta med sig mycket från den här säsongen som de kommer ha nytta utav i framtiden. I den sista delen av säsongen är jag väldigt nöjd med att vi kan byta taktik och spelsätt ganska snabbt under matcherna och att vi kan utnyttja att vi har en bredd trupp.
Vad ser du fram emot mest att få fortsätta utveckla under kommande säsong(er)?
Oj, stor fråga, självklart beror det på hur truppen ser ut men jag skulle vilja fortsätta och utveckla ALLT, hahahaha. Som sagt spelets utveckling beror på truppens utseende, vi ska skapa ett effektivt lag där hårt jobb och passion är de två största grundblocken. Vi har mycket kvar att utveckla både i spelet och utanför plan, mer professionalism och förståelse för vad som är viktigt för att nå så långt du kan och det här är en helhets syn från alla inom klubben inte bara spelarna och tränarna utan samma budskap och vilja till utveckling måste finnas överallt.
Under sommaren pågår det inte så mycket träning i hallen men spelarna får med sig individuellt träningsprogram. Hur ser coachens sommarträning ut?
Lååååånga löppass helst i en myr, hahaha. Vi kommer att ha ett litet brejk nu men den 10 maj drar vi igång igen och framtill midsommar så kommer vi att köra två bollpass i veckan och sen kommer de få styrkeprogram att utföra. Efter midsommar så blir det eget individuellt ansvar med båda löppass, plyometrisk träning, rehab/preab och styrketräning så klart, Laura Järvninen gör alla passen och kommer att se till att tjejerna kommer i bra form till augusti.
Vi har fyra spelare som blivit kallade till landslagslägret som börjar under måndagen (26/4). Lite mer tyst har det varit om att du själv också åker iväg på landslagsuppdrag åt herrlandslaget. Vill du berätta lite om det?
Jättekul för dessa spelare som är uttagna och jag hoppas verkligen att de kommer med i truppen som ska spela EM-kval där jag tror att Sverige har en mycket god chans att ta sig vidare.
Jag ska vara assisterande till Perra Dahlqvist, Perra var snabbt ute redan förra året inför EM-kvalet men då blev ju allting inställt så nu har vi samma EM-kval som damerna har också. Vi börjar idag, måndag 26/4, i Falköping och vi kommer att möta Kroatien och Nederländerna. Första gruppspelet är i Kroatien den 8-9 maj och sen i Nederländerna helgen efter 14-15 maj. Det är två mycket bra lag vi ska möta och det är bara ettan i gruppen som går vidare, men det ska bli väldigt inspirerande och roligt att få var med herrlandslaget. Jag har ju följt alla dessa spelare under ganska många år så det ska bli kul att få vara med.
Nu när säsongen är över är vi nyfikna, hur går planerna för lagbygget till den kommande säsongen?
Jag vill försöka att behålla så många som möjligt för att fortsätta bygga på det som vi har börjat, sen kommer vi att försöka spetsa truppen med lite nya spelare men det får vi komma tillbaka till lite senare. Önskan är att som denna säsong ha 14 spelare med hög konkurrens och skapa en bra träningsmiljö där vi pushar varandra till att ta nya steg i vår utveckling.
Bild: Daniel Lubner
/ Klubben