Slutspelsfebern nådde närmare 40 än trettiosju komma fem när dryga 1500 i publiken fick se Sveriges två bästa lag kämpa i fem set för att avgöra den första SM-finalen. Örebro Volley tappade en 2-0 ledning till 2-2 i set innan man var bästa laget i femte set med 15-9.

Direkt från starten i första set så märktes det att det var två lag som tänkte göra allt för att gå segrande ur den första SM-finalen. Lagen gjorde egna anfallspoäng och inget lag kunde dra ifrån inledningsvis. Första lag att dra ifrån är gästande Engelholm som efter tre raka egna poäng kan ta ledningen med 14-11. Ett grepp som de kan hålla ända till att Örebro Volleys amerikanska stjärna tar tre anfallspoäng i loppet av fem spelade bollar och när hon dessutom följde upp med ett serveäss så hade Örebro en liten ledning för första gången vid 20-18. Örebro Volley förvaltar momentumet och setet känns avgjort efter ett block av Paulina Lindberg till 23-18. Men Engelholm gör en push och tvingar fram två timeouter av Örebro Volleys Head Coach Jonas Svantesson och plötsligt stod det 23-23 på tavlan. Men Örebro Volley tappar inte modet och kan sedan vinna två raka poäng och därmed ta hem det första och viktiga setet med 25-23.

I andra set så fortsätter lagen att anfalla bra. Men nu får Örebro Volley en bra period och har som mest en ledning med 12-7. Men några bra servar av Engelholm får setet att svänga och efter en kortare period där Örebro Volley har det lite svårt i anfallet så står det 15-15 och setet är vidöppet. Men kanske var det en timeout i Örebro Volley som gav resultat för efter den så kan Örebro Volley återigen rycka och det mycket tack vare Paulina Lindberg som tar fem anfallspoäng i andra halvan av setet. Klara 25-20 och därmed hade Örebro Volley en 2-0 ledning.

Tredje set var visserligen jämnt inledningsvis men kvaliteten i matchen sjönk för första gången och det påverkade Örebro Volleys spel mest och från 6-6 så hade Örebro Volley riktigt svårt att ta egna poäng. Engelholm får bra utveckling på sitt block- och försvarsspel och kan dra ifrån. Först 11-6 och sedan 15-8 och inte ens timeouter och byten hjälpte inte. I sista tredje delen av setet spelar Örebro Volley upp sig med gästerna kan ändå vinna utan stress med 25-18.

Örebro Volley kommer snabbt tillbaka till en högre nivå i straten av fjärde set. Efter tre anfallspoäng på fyra försök av Kira Thomsen så tar Örebro Volley en 9-5 ledning och har rejäl medvind. Nu får EVS en svacka med fler misstag och vips står det 13-8 och matchen börjar glida gästerna ur händerna. Men en timeout startar en upphämtning av Engelholm som tar dem till 19-17 ledning när gästernas försvar fångar upp nästan alla Örebro Volleys anfall. Setet blir gastkramande och 23-23 blir 24-24 när Örebro Volley räddade en setboll innan Kira Thomsen smashar in bollen som ger Örebro Volley matchboll vid 25-24. Men EVS låter sig inte skrämmas och tar en viktig sideout och kan sedan rättvist stjäla setet med 27-25 och tvinga fram ett avgörande set.

Femte set är alltid klurigt men Örebro Volley kommer ut riktigt hårt och pressar Engelholm på varje boll och 3-0 blir 8-2 vid sidbytet. Örebro Volley kan sedan hålla uppe sitt anfallsspel och den absoluta spänningen uteblev men en stor stående och skrikande publik kunde se Paulina Lindberg vinna matchen sista anfall till 15-9.

Örebro Volley leder nu med 1-0 i matcher i bäst av fem. Paulina Lindberg blev vald till MVP efter 27 egna poäng och hon var poängbäst och anfallsbäst. Poängbäst hos gästerna var Aleksandra Omilaniuk med 21 egna poäng. När poängen summeras totalt så kan man knappt skilja lagen åt. Örebro Volley gjorde 76 egna poäng och Engelholm gjorde 75. Det borgar för fler tighta och jämna matcher i fortsättningen och det lär inte publiken ha något emot.

– Väldigt skönt att inleda med vinst. Det är alltid med en viss ovisshet man går in i en ny match serie inte minst när Engelholm precis slagit ut Hylte/Halmstad med tre raka matcher. När vi håller nivån uppe i anfallet så ger vi oss alltid chansen att vinna och det är det som blir det viktigaste att ta med sig, säger Head Coach Jonas Svantesson.