En hektisk volleybollsommar är inne på sin sista viktiga månad för Örebros landslagstrio.

Sedan början på maj har landslaget haft dryga 60 dagar tillsammans och än återstår ytterligare 20 dagar innan sommarens stora landslagsäventyr är över. Totalt kommer damlandslaget spelat 25 matcher och betat av länder som Ukraina, Kosovo, Schweiz, Estland, Azerbajdzjan, Turkiet, Polen, Tjeckien och Finland. Tre tjejer från Örebro Volley har varit med på hela resan, Diana Lundvall, Josephine Tegenfalk och Linda Andersson. Sofie Sjöberg var med under första delen av sommaren.

Vi lyckades fånga Josephine och Linda under deras korta mellanlandning i Örebro. Ett par dagars aktiv återhämtning efter senaste resan till Azerbajdzjan och Turkiet. Några dagar i Örebro innan sista 20 dagarna som mynnar ut i fyra EM-kvalmatcher, sommarens stora mål.

Berätta, hur har sommaren varit?

 Jättehäftigt att vara med på resan, helt klart en dröm att göra detta en hel sommar, säger Jossan. Att leva volleybollivet 24 -7. Jag håller verkligen med, fyller Linda i. Att få denna möjlighet och få spela för Sverige. Möta bra lag och utvecklas.

Genom SOK har förutsättningarna blivit annorlunda. Laget gör drygt 80 dagar tillsammans den här sommaren och allt startade i princip bara några få dagar efter bronsmatcherna mot Lindesberg i våras. Så det har inte blivit någon större vila mellan klubb- och landslagssäsongen.

Hur har det gått tycker ni, vad är den stora skillnaden mot t.ex. ifjol?

 Självförtroendet säger båda med en mun. Det är verkligen helt annorlunda mot ifjol, fortsätter Josephine, vi går in på plan med en helt annan tro på oss själva. Vi tror verkligen att vi kan gå in och slå riktigt bra lag.

Vad säger du Linda om ditt centerspel, hur har det gått?

Det har gått ok, kul att möta bra lag. Man utvecklas mot bra motstånd och man växer av att se att vi kan mäta oss mot bra lag.

Och vad säger du Jossan, i en nyckelroll som passare? Hur har det gått?

Känns som man utvecklats en hel del, vi har ställts mot stora nationer och det har gått bra för oss. Det är häftigt.

Nu återstår den viktiga augustiperioden. Landslaget samlas i Skåne för matcher mot Schweiz. Sedan blir det Polen i en dryg vecka innan EM-kvalet inleds borta mot Tjeckien. Tjeckien är en europeisk toppnation så det blir tuffast möjliga start. Den matchen spelas onsdagen den 15 augusti och därefter dyker så landslaget upp i Örebro.

Söndagen den 19 augusti kl 16:00 behövs allt tänkbart stöd. Sverige möter då Estland och det kommer definitivt krävas en seger om det ska vara realistiskt att tro på en EM slutspelsplats 2019. Ett Estland som Sverige mötte i Euroleague i juni och där lagen vann vardera en match. Så det kommer krävas en topprestation.

Sverige har hamnat i en tuff grupp med Tjeckien, Finland (som är en annan toppnation) och Estland. Två lag går till EM 2019.

Utöver damerna så spelar Sveriges herrar en minst lika viktig EM-kvalmatch mot Grekland på lördagen den 18 augusti 17:00 i Idrottshuset. Mycket mer om den matchen kommer ni kunna läsa här på vår hemsida.

EM kval i Idrottshuset Örebro

Herrar 18 augusti 17:00

Sverige-Grekland

Damer 19 augusti 16:00

Sverige-Estland

Köp dina biljetter i god tid via volleyboll.se

 

Bild: Klubben

/Örebro Volley