Euro League gruppspelet börjar gå mot sitt slut och i den sista hemmamatchen övertygade Sverige med sin klara 3-0 seger över Kosovo.

Det blev aldrig spännande i den här matchen. Sverige var överlägsna. Istället fick man passa på och njuta av ett starkt hemmalag. Sveriges servande var på hög nivå matchen igenom och Kosovo fick problem med detta redan från början. Anförda av Bella Haaks hoppservar som skapade enorma problem för det unga Kosovolaget, så fick Sverige den press på motståndarna att det egentligen aldrig blev någon riktig kamp. Klara 3-0 i en match som var över på under timmen.

För Örebrospelarna var det också en bra dag. Sofie Sjöberg var tillbaka som libero, efter ett par matchers frånvaro pga studier. Gjorde en riktigt bra liberomatch och tillförde stabilitet i både servemottagning och försvarsspelet. Josephine Tegenfalk får mycket speltid och var riktigt stabil och varierande i sitt passningsspel. Något som belönades med pris som bästa spelare. Diana Lundvall, som haft begränsat med speltid så här långt, fick nu en hel match. Samspelet med Jossan finns där efter en säsong tillsammans i Örebro och Diana spelade, liksom laget i övrigt, stabilt och med få misstag. Linda Andersson vilades till förmån för framförallt collegespelaren Filippa Hansson.

Nu avslutas gruppspelet på onsdag borta mot Schweiz. Sverige är redan klara för slutspelet i Euro Silver League. Ett slutspel som går i Nyköping 16-17 juni. Fyra lag gör upp om en plats i nästa års Euro Golden League, målet för detta unga svenska landslag.

För Sverige är annars det stora målet att kvala in till EM-slutspelet 2019. EM-kvalet påbörjas i augusti och i Sveriges grupp återfinns Slovakien, rankade 17 i Europa, Finland (20), Estland (29) och så Sverige (32). Det blir förstås stentufft men Sverige har ambitionen att röra om lite i grytan och visa att man tagit rejäla steg framåt.

Sveriges första hemmamatch i EM-kvalet spelas i Idrottshuset, Örebro mot Estland söndagen den 19 augusti kl 16:00. Boka in den sevärdheten!

EM-kval i Idrottshuset

Lördagen den 18 augusti 18:00

Sverige-Grekland, herrar

Söndagen den 19 augusti 16:00

Sverige-Estland, damer

Bilder: Daniel Lubner

/klubben