Örebro Volley vann första kvartsfinalen mot Sollentuna och nu väntar den andra kvartsfinalen på hemmaplan på onsdag. En som verkligen visade vägen var rutinerade centern Jonna Nilsson som hade 17 servar, 1 serveäss, en blockpoäng men framförallt 8 anfallspoäng.

Den 28-åriga centern Jonna Nilsson gör sin 10:e säsong i Örebro Volley och hör till klubbens absoluta trotjänare. Det är ingen tillfällighet att Jonna inledde slutspelet starkt då hon har sin bästa säsong i karriären bakom sig.

När statistiken summerades i elitserien så visar det tydligt på vilket kraft Norsjötjejen Jonna Nilsson har varit. Först kan vi konstatera att hon är den spelare med högst effektivitet i anfallet i hela elitserien. Med 54% vunna anfall och totalt har Jonna producerat 103 anfallspoäng och det är faktiskt bara två centrar (den andra är Hylte/Halmstads Sara Djukic) som klarat att göra fler än 100 anfallspoäng i årets elitserie.

Under sina 10 elitseriesäsongen så är Jonna Nilsson en av de som tagit flest servepoäng i elitserien de senaste 10 åren. Hennes flacka välriktade serve vållar ständiga problem för motståndarnas servemottagare. I årets elitserie stod Jonna för 22 serveäss som är strax utanför topp 10 men i statistiken positiva servar ligger hon ännu högre. Så hennes serve är en viktig del av Örebro Volleys offensiva spel.

Även i blockstatistiken ligger Jonna Nilsson topp 10 i elitserien. Hon loggade 31 blockpoäng och tillsammans med centerkollegan Hedda Broberg så är de elitseriens bästa centerduo.

Poäng i all ära och vissa viktiga moment har vi inte officiella mätdata på. Men alla som sett Jonna Nilsson spela vet att hon är den mest dynamiska centern i elitserien. Hon är närmast lik en libero i baklinjen där hon sällan missar en försvarsräddning och inte tvekar att ta en passarroll om hon får chansen att passa på andrabollen.

På onsdag kommer SM-slutspelet till Idrottshuset och kvartsfinal 2 mot Sollentuna startar 19:00. En som inte tvekar att ta en huvudroll är lagets mest rutinerade spelare, Jonna Nilsson.

– Jonna Nilsson har utvecklats varje år och är nu en av elitseriens bästa centrar. Hon betyder mycket för alla moment i vårat spel. Vi tar många poäng när Jonna servar och när hon väl är i framlinjen utgör hon alltid ett offensivt hot, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben