På söndag vankas det ett riktigt klassikermöte mellan två tungviktare i svensk damvolleyboll, Örebro mot Sollentuna. Att det dessutom är seriefinal gör ju inte saken sämre!

Kikar man i elitseriens maratontabell hittar man Sollentuna VK överst med 44 säsonger i högsta serien och 19 SM-guld. Sollentuna dominerade totalt under perioden 1975-1988 och tog sina 14 guld under en period där man också på allvar försökte utmana i Europacupen. I princip var Sollentuna under dessa år det samma som svenska landslaget och under större delen av denna period tränade av legendariska Anders Kristiansson. Det senaste guldet är från 2007 och efter en lång period med lite skiftande resultat är Sollentuna på gång igen.

På andra plats finns Örebro, som nu är inne på sin 40:e säsong i högsta serien och som spelat oavbrutet i elitserien sedan 1986. Örebro med 10 SM guld, där det senaste vanns 2008.

Genom åren har det varit många klassiska möten mellan klubbarna men nu är det ett par år sedan det var riktiga toppmöten mellan klubbarna.

I år har Sollentuna ett mer komplett lag än på länge och har uttryckt att årets mål är ta sig minst till semifinal framåt april och vara ett av fyra lag i årets Grand Prix i januari. Det är just nu inget som talar emot det även om man plumpade lite i senaste omgången mot Lindesberg. En klar 2-0 ledning byttes till en snöplig 2-3 förlust. Kanske ett tecken på att lagbygget inte är riktigt färdigt och att spelarna inte är så vana, än, att spela med lite favoritskap på sig.

Med f.d. landslagspassaren Fanny Andersson i laget har man fått en spelfördelare som vet hur laget kan och ska nyttjas i olika situationer. Madelene Green, ursprungligen från Orion/Degerfors, är på god väg mot storformen och i henne har SVK hela tiden ett anfallshot. Som sagt, Sollentuna har något intressant på gång, precis som Örebro, och allt talar för en riktig toppmatch på söndag i Idrottshuset.

Nästa hemmamatch

Söndag 17 november 16:00

Örebro – Sollentuna

Idrottshuset

Matchvärd: Debut

Bild: Klubben

/ Klubben