Lördag eftermiddag så startar elitserien 22-23 för Örebro Volley med bortamatch mot svåra Sollentuna VK.

Lagen möttes så sent som för ett par veckor sedan i en träningsturnering i Södertälje och där Sollentuna tog hem segern med 2-1. Så det blir en tuff öppning i Satelliten i Sollentuna där hemmalaget har för vana att skapa svårigheter för sina motståndare.

Örebro kommer närmast från två bra matcher mot finska elitlaget Nurmon Jymy. Finskorna var och hälsade på i Örebro och med resultaten 3-1 och 2-2 fick Örebro två riktigt bra genomkörare.

I årets trupp återser vi nio spelare från fjolårets trupp och in kliver fyra nya spelare. Diana Lundvall återvänder till ÖV efter spel i bl.a. just Jymy. Dessutom ansluter tre unga spelare, Paulina Lindberg, Hedda Broberg och Sabrina Phinizy. De båda förstnämnda från collegespel i USA och Sabrina, uppvuxen i USA, spelade ifjol i Engelholm. Sedan hoppas vi att Iida Murto snart ska vara tillbaka i full form efter en långvarig rehabilitering efter sin axeloperation.

Det är med andra ord en intressant blandning av gammalt och nytt i årets Örebro.

Vi fick en längre pratstund med huvudtränare Jonas Svantesson, som nu gör sin femte säsong i Örebro, om läget inför seriestarten.

Dags för en ny seriesäsong, hur har försäsongen varit?

Vi har tränat mycket som vanligt med 6 träningsmatcher mot Sollentuna, Linköping, IKSU och JYMY från Finland. De första matcherna var lite Gröna Lund känsla men de två senaste matcherna var mycket stabilare så vi kommer från en klassisk försäsong med toppar och dalar med lite bättre spel i slutet.

Ett litet annat truppbygge i år där fjolårets stora utländska dominans ersatts med svenska spelare så här långt. Vad säger du om årets trupp?

En mycket intressant trupp med många unga hungriga spelar blandat med hungriga äldre spelare. Alla har olika mål men alla mål är att utvecklas bli bättre och prio 1 i livet är volleyboll. Vi alla har ett gemensamt mål och det är att vi ska ta detta så långt vi bara kan med hårt jobb varje dag och en stor förståelse att våra prestationer måste vara på topp under hela säsongen för att stå högst upp när sista bollen är spelad.

Du har fört in lite nya idéer har vi förstått, både tekniskt och taktiskt. Något du vill kommentera eller säga något om hur långt du tycker ni hunnit med att sätta detta inför premiären?

Vi jobbar hårt på att bli bättre på att läsa och lösa de situationer som uppstår, volleybollen går så fort att man måste kunna läsa och titta på ”rätt” saker för att ligga lite före så att men inte blir tvåa på bollen. Vi kommer att bli bättre och bättre på detta under hela säsongen, vårt mål är att spela en bättre volleyboll än vad vi har gjort under de fyra senaste åren men det kommer att ta lite tid och för att göra det så måste vi ha en stor tro på det vi gör och ett ännu större tålamod.

Så har du fått en assisterande tränare också i Ivan Nunes, hur känns det efter alla år som mer eller mindre ensam huvudansvarig?

Vill börja med att säga att Annika Wallentin, Jonas Håård, Laura Järvinen och Sebastian Lilja också ingår i ledarstaben och utan dessa så hade inte detta fungerat överhuvudtaget. Men såklart att ha en assisterande tränare som Ivan Nunes med hans erfarenhet från högsta nivån i Portugal och hans kunskap, passion och engagemang hjälper oss till en annan nivå. Inte minst sätter han press på mig också att leverera och han utvecklar mig som coach varje dag.

Nu börjar vi nå en helt annan nivå i organisationen runt laget, vi har 3 assisterande tränare varav en är alltid med, vi har en Fysioterapeut som är med minst två gånger i veckan och håller i både rehab och fysträningen, nu fattas bara att vår Scout Sebastian Lilja ska flytta till Örebro

Då är det seriepremiär som väntar, borta mot Sollentuna. En tuff bortapremiär där Sollentuna vann fjolårets seriematch i Satelliten, vad säger du om den öppningen?

Alla premiärer är svåra och det kommer inte att bli annorlunda i år. Vi måste vara förberedda på att allt kommer att hända och vi kommer att behöva ta fram vårt absolut bästa spel vi kan och sätta på oss arbetskläderna och inse att vi kommer att få jobba hårt för varje poäng och att vi inte kommer att få något gratis. Kan vi göra det och inte värdera poängen i bra eller dåliga handlingar utan alla poäng är bra poäng så har vi skapat en bra grund för att få det resultat vi vill.

Överlag en tuff öppning för sedan väntar mästarlaget Hylte/Halmstad och därefter hemmapremiär mot SM-finalkandidaten Engelholm den 8 oktober. Kan inte bli så mycket tuffare, vad säger du om den öppningen?

Ja jösses, vi har Linköping också i samma veva, ett annat tippat topplag, så vi kommer att veta direkt från början vad som kommer att behövas under säsongen och vilken nivå det kommer att vara. Sen kommer såklart alla lagen bli bättre ju längre säsongen håller på, men vi kommer att få en bra värdemätare på hur det kommer att se ut.

Vi önskar hela truppen lycka till med säsongöppningen!

Sollentuna – Örebro, lördag 24/9 kl 17:00 i Sollentuna

Se matchen live på volleytv.se

/Klubben