Svedala borta är ingen önskemotståndare för Örebro och genom åren har det varit många tuffa matcher lagen emellan. Lördagens match var inget undantag. Efter en jämn match vann Örebro med 3-1 (24-26, 25-14, 26-24, 25-19).

 

Örebro inledde bäst och hade 8-3 i första set. Men därifrån och fram till setslut gjorde Örebro häpnadsväckande 17 egna misstag varav 6 servemissar. Ändå hade man 23-21 och bollen uppe för att gå fram till setbollar. Men symptomatiskt nog avslutades anfallet med en miss och Gislaved tog därefter hem setet.

 

Andra set inleddes jämnt fram till 7-7. Därefter fick Örebro bra press på serven och ryckte fram till 21-10 efter bl.a. fyra serveess från Josephine Tegenfalk. Hon passerade därmed imponerande 300 serveess under sin elitseriekarriär. Setet övertygande till Örebro med 25-14.

 

Tredje set kom att bli ett riktigt rysarset. Åter jämnt fram till 7-7 och sedan rycker Örebro där bl.a Freja Morén med bra servepress gör att Örebro har 18-12 och ser ut att ta setet. Men Örebro fastnar i en uppställning och Svedalas Olga Thulin servar laget till 18-18 och bara en servemiss från henne får Örebro tillbaka i ledning som utökas till 22-18. Men Örebro tappar åter, denna gång fem raka poäng efter bl.a. tre rena anfallsmissar. Svedala vänder och har 23-24 och setboll. En servemiss räddar åter Örebro och ett par bra servar från Jonna med ett rent serveess på setbollen gör att Örebro vänder och tar setet med 26-24.

 

Med 2-1 i ryggen inleder Örebro fjärde set starkt och går fram till 11-5. Men åter upprepas mängder av misstag och samtidigt en stark anfallsperiod av Svedalas bästa spelare för dagen, Sara Abelin, som tar tre raka anfallspoäng. Plötsligt har Svedala kvitterat 11-11. Örebro kommer ur uppställningen och Jonna Nilsson går ner och servar och fem servar senare har Örebro åter gjort ett ryck till 16-11 efter bra servetryck och anfallsspel. Setet och matchen ser ut att gå till Örebro vid ställningen 22-15. Men Örebro gör kolossalt med egna misstag i framförallt anfallsspelet och gör fyra raka anfallsmisstag och plötsligt är det match igen när Svedala kryper närmare, 22-19. Örebro avslutar dock koncentrerat och matchen avslutas med ett serveess från Sofia Täcktor.

 

”It was ugly” var coach Brendan Garlicks spontana kommentar efter matchen. Örebro ger bort 40 poäng på egna misstag, 48% av Svedalas totala poängskörd! Vi är bara två matcher in i säsongen och skönt med två segrar. Men spelet är långt från det Brendan vill se. Nu kom Örebro undan med blotta förskräckelsen mot ett Svedala som kommer bli bättre under säsongen och som väntar på att ett par utländskor ska bli spelklara. I Örebro gladdes Brendan över Freja Moréns anfallsspel där han förstås var bekymrad över de många egna misstagen från några av de andra anfallsspelarna.

 

Matcherna  kommer tätt nu i oktober och redan på onsdag är det dags för ett historiskt derby när Örebro Volley för första gången någonsin ska möta Degerfors Orion. Räkna med två taggade lag.

 

Onsdag 18 oktober 19:00

Örebro Volley – Degerfors Orion

Idrottshuset

 

/klubben

Bild: Ateljé Änggatan