Örebro Volley vann den andra semifinalmatchen mot Lunds VK men som väntat blev det betydligt tuffare nere i Lund. Det krävdes 5 set och Örebro Volley kunde hitta sitt bästa spel när det krävdes som mest i det avgörande setet.

Örebro Volley hann knappt kliva av bussen innan Lunds VK hade gjort tre serveäss i första set. Hemmalagets tidiga urladdning fick Örebro Volley på hälarna inledningsvis och Örebro Volley gjorde dessutom några misstag i försvar och anfall och vips stod det 6-13 på tavlan. Lund fick fart på sitt anfallsspel direkt från start och kunde regelbundet vinna poäng på Örebro Volley och inte sällan via Örebroblocket som inte riktigt hittade rätt inledningsvis. Efter underläge 9-16 som stabiliseras Örebro Volley spel och servemottaganing kan hantera Lunds servepress och Lund tvinga till två timeouter när Örebro Volley närmar sig för vid 12-17 och sedan vid 17-20. Lunds sista timeout får dock inte önskad effekt för hemmalaget när Paulina Lindberg gör två raka serveäss och setet är så gott som jämnt vid 19-20. Men hemmalaget blev inte stressat av att seriesegrarna nästan ätit upp hela försprånget utan kan via bra anfall hålla Örebro Volley bakom sig och vinna setet med 25-22.

Örebro Volley får en riktigt bra start i andra set och leder tidigt med 6-1. Lund kommer visserligen tillfälligt in i setet men efter två nya bra rotationer av Örebro Volley så blir 7-12 till 8-15. Framförallt är det Örebro Volleys vänsterspikers Ludovica Forastieri och Kira Thomsen som båda blir heta i anfallsspelet i mitten av andra set. När sedan Jonna Nilsson kommer till servelinjen så kan hon sätta ytterligare press på hemmalaget och setet slutar med 25-11.

Även det tredje setet startar bra för Örebro Volley som snabbt tar ännu en tidig ledning med 6-1. Till skillnad mot andra set så kommer Lund snabbt tillbaka och tre raka servepoäng av Lunds för dagen klart bästa spelare Tilda Hellgren. Jonas Svantesson tvingades till en timeout och strax efter så roterar Örebro Volley bort från Tildas serve och kan göra ett ryck igen genom bra block- och försvarsspel som sedan förvaltades av flera heta anfallare och vips stod det 13-7 på poängtavlan. Trots lite svajigt spel av Örebro Volley men några misstag så är det bra aktionerna lika många och Örebro Volley behåller ledningen 17-11. Hemmalaget gör allt för att få till ett sista ryck men Örebro Volley kan hålla hemmalaget på avstånd och vinna med 25-19.

Det fjärde setet blir en berg och dalbana för Örebro Volley. Lund är stabilast och deras stjärna Harriet Gillson visade klass och vann många anfallspoäng och tillsammans med allt för många egna misstag av Örebro Volley så kunde Lund ofta ha en ledning i setet. 4-8 och 13-16 underläge innan Örebro Volley innan återigen Jonna Nilsson servar riktigt bra och vid ställningen 18-16 så var nog känslan hos många att Örebro Volley skulle kunna stänga matchen. Men för första gången i slutspelet så kan inte Örebro Volley hålla nivån i setslutet och några egna anfallmisstag och få egna poäng så kan Lund rättvist tvinga fram ett femte set efter 25-20.

Till skillnad från fjärde set så kan Örebro Volley hålla nivån genom hela femte set. Bara en anfallsmiss och 10 anfallspoäng gör att Lunds VK aldrig har chansen även om ett femte set alltid är nervöst och kan vända snabbt. Tidigt 5-2 ledning blir till 11-3 ledning efter riktigt bra servar av Paulina Lindberg och matchen var därmed punkterad. Kira Thomsen dundrade in sin 33:e poäng för matchen så stod det 15-8 på poängtavlan och Örebro Volley leder därmed semifinalserien med 2-0 i matcher.

Efter fyra raka 3-0 segrar så fick Örebro Volley för första gången i slutspelet hantera stress och press. Inte oväntat sker det på bortaplan i Lund där man i höstas förlorade med 2-3 i elitserien. Alla förstår att Lund lyfte sitt spel många nivåer efter den stora förlusten i semifinal 1. Lagets stora härförare för dagen var Tilda Hellgren som satte press på Örebro Volley genom bra servar och vasst anfall genom hela matchen. I Örebro Volley drog amerikanska stjärnan Kira Thomsen ett tungt lass i anfallet och slutade på 30 anfallspoäng. Hon var effektiv såväl vid nätet som från backspike. På söndag spelas semifinal 3 och Örebro Volley har chans att genom seger kvalificera sig för SM-final.

Otroligt viktigt att vi vinner trots att vårt spel inte fungerar som det ska och att Lund pressar oss hårt genom hela matchen. Vi hade svårt på nere i Lund i höstas och visste att de är starka på hemmaplan. Vi lyckades hantera de tuffa perioderna utom i slutet av fjärde set men prestationen i femte väger upp för då var det 100% fokus och vi gör ett riktigt bra avgörande set, säger Head Coach Jonas Svantesson.