På lördag klockan 16:30 så servas den första serven i SM-finalserien mellan Örebro Volley och Engelholm. Det är blott tredje gången lagen möts i SM-final trots att klubbarna är de två som vunnit flest SM-guld i modern tid.

Engelholm jagar sitt 9:e SM-guld medan Örebro Volley jagar sitt 11:e men också sitt först sedan säsongen 2007/08. Engelholm är det lag som vunnit flest SM-guld de senaste åren med hela 6 titlar de senaste sex åren och de har faktiskt besegrat just Örebro Volley i två finaler under dessa år. Så det är något av en drömfinal som väntar.

Under säsongen så har matcherna varit jämna med Örebro Volley har lyckats vinna två 3-0 segrar varav en i semifinalen i Grand Prix. I höstas vann Engelholm med 3-2 i sin hemmahall. Engelholm slutade trea i elitserien medan Örebro Volley säkrade seriesegern i sista omgången. Därför har Örebro Volley fördel av hemmaplan som spelas lördag-lördag och en eventuell femte avgörande match är söndag 28/4.

Det finns gott om profiler och nyckelspelare i båda lagen och båda lagbyggena påminner om varandra och det finns även många likheter i speluppbyggnaden. Först och främst finns amerikanska spikers i vardera lag som är det stora offensiva hotet framåt. I Engelholm är det nummer 7 Haylee Nelson (4,59 p/set i slutspelet) och Örebros motsvarighet har nummer 6 och heter Kira Thomsen (5,00 p/set i slutspelet).

Båda lagen har också en stor del av poängproduktionen från högerkanten både från fram- som baklinje. I Örebro Volley är det landslagsspelaren Paulina Lindberg (nr 19) med 4,14 p/set och i Engelholm är det Aleksandra Omilaniuk (nr 13) med 4,82 p/set.

SM-finalen spelas i bäst av fem matcher och när de två bästa lagen möts så brukar fysisk och mental uthållighet tillsammans med förmåga att göra det svårare för motståndarna vara avgörande. Båda lagen är i final mycket tack vare att de spelar mycket bra block- och försvarsspel vilket gör det svårare för motståndarna att ta poäng via anfall.

Den första SM-final är en ”publikmatch” där sponsorer betalar entré så fulla läktare och bra stämning förtjänar Sveriges två bästa lag. Låt spelat börja!

– Äntligen framme vid säsongens stora mål och belöning. Vi möter ett formstarkt Engelholm som imponerande slog Hylte/Halmstad med 3-0 i matcher. Vi har dock två segrar mot Engelholm efter jul och vi har ett stabilt grundspel och vasst anfall så detta kommer att bli en otroligt spännande finalserie, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben