Dags för rond ett av fem och efter 3-0 i matcher mot Sollentuna väntar nu Lunds VK i SM-semifinalen för Örebro Volley. Ett Lund som skrivit egen historia denna säsong och både spelat Grand Prix för första gången och står nu inför sin första SM-semifinal någonsin.

Medan Örebro Volley kunde få en relativt snabb resa till semifinal så fick Lunds VK kämpa för sin plats där. Men så möttes också tabellfyran Lund och tabellfemman Linköping i kvartsfinal där Lund imponerande kunde vinna tre raka matcher efter att ha förlorar den första kvartsfinalen med 2-3.

Det är ingen slump att Lunds VK är i semifinal. Klubben är en av Sverige mest välskötta föreningar men en stor verksamhet och man har inte stressat utvecklingen av spets utan tålmodigt byggt laget kring några rutinerade spelare och samtidigt gett unga chansen. Dessutom har man spetsat laget denna säsong med kanadensiskan Cassidy Kitchen som tillsammans med den australiensiska trotjänaren Harriet Gillson bildat ett av elitseriens starkaste duo på vänsterkanten. Tyvärr så fick slutspelets absoluta poängdrottning i kvartsfinalerna Cassidy Kitchen utgå med en allvarlig skada i den fjärde kvartsfinalen. Det blir givetvis ett stort avbräck för Lund då Cassidy snittat 7 p/set i slutspelet.

Lunds VK har en stabil ryggrad i sitt lag med passaren Linnea Skogsberg och liberon Evelina Brink. Det gör att de är ett mycket bollskickligt lag. I anfallet så kommer mycket att handla om Harriet Gillson som kommer att behöva dra ett tyngre lass i Kitchens frånvaro. Lund har också en Örebrotjej i Tilda Hellgren som bidrar men rutin men har också ett effektivt anfall.

Efter 3-0 segern mot Sollentuna så har Örebro Volley fått 9 träningsdagar. När kvartsfinalserien summeras så kan man konstatera att Örebro Volley har ingen stor trupp med den består av mycket kompetens. Högerspikern Paulina Lindberg stod för 5,11 p/set och med det är hon näst bäst i slutspelet.

I slutspelet är givetvis anfallsspelet viktigast men desto längre slutspelet pågår så blir alla moment viktiga. Både Lund och Örebro Volley har vassa servar och kan spela tight försvar så förmågan att göra egna poäng kommer troligtvis att bli avgörande då bollduellerna ofta blir längre och längre i ett slutspel.

– Det ska bli skönt att spela match igen och jag tycker att laget känns redo. Vi har tränat bra och det är alltid skönt att få inleda på hemmaplan. Vi är starka i Idrottshuset och jag hoppas att vi kan sätta en stor press på Lund direkt i första matchen. Serve- och försvarsspelet blir extra viktigt inledningsvis, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben