Örebro Volley är svenska mästarinnor 2023/24!

Ett perfekt slut på en perfekt säsong när Örebro Volley säkrade SM-guldet inför ett fullsatt och kokande Idrottshuset med över 1700 personer. Men det krävdes precis som i de två första finalmatcherna, massor av spänning innan den amerikanska stjärnan Kira Thomsen slog in matchbollen för 3-1 segern.

I det närmaste ”lapp på luckan” man kan komma för Idrottshuset var fullt när första serven slogs. Lite nervositet syntes inledningsvis då det blev lite onödiga servemissar som störde rytmen och det drabbade mest Örebro Volley. När Örebro Volley tar ledningen med 8-7 så har EVS redan missat fyra servar. Lagen följ dock åt hela setet och anfaller lika bra men första att skapa sig ett reellt övertag är gästerna som efter tre raka blockpoäng tvingar Örebro Volley till timeout vid underläge 15-17.Engelholm hade förstärkt blocket med Maja Jonsson som fick sin första start i SM-finalserien och hade själv tre block i första set. Timeouten gav omedelbar effekt då Örebro Volley fick fart på sitt anfallsspel igen och sedan följs lagen åt ända till 22-22 och alla i hallen kändes SM-finals känslor när de är som mest påtagliga. Nu kom rycket och anfallspoäng av passaren Natalie Hayward och Paulina Lindberg ger setboll och en anfallsmiss senare så kokar Idrottshuset en första gång.

Engelholm visade direkt från start i andra set att man skulle göra allt för att förlänga SM-finalserien. Med en ökad servepress får de Örebro Volley på hälarna direkt från start. Hemmalaget hamnar i underläge 0-5 men kommer visserligen tillbaka och är nästan ifatt vid 7-8 men Engelholm lyckas sedan igen öka trycket. Det gör att Örebro Volley tappar udden i anfallet och tillsammans med för många egna misstag kan EVS dra ifrån till hela 16-9. Örebro Volley försöker med timeouter och spelarbyten men setet går inte att rädda och EVS vinner klart med 25-17.

Det tredje setet är nästan alltid det viktigaste setet i en volleybollmatch och publiken fick nog känna lite oro inledningsvis när Engelholm inleder starkt också i tredje set och tar en ledning med 8-3. Men till skillnad mot andra set så börjar Örebro Volley få igång sitt anfallsspel och när laget producerar betydligt fler anfallspoäng är EVS så kan man komma ikapp vid 12-12 och sedan är setet helt jämnt även vid 17-17. Nu kom stora rycket. Tre anfallspoäng och två block där Paulina Lindberg själva stod för block-anfall-block gav Örebro Volley ledningen med 22-17. Rycket knäckte EVS tillfälligt och Örebro vann setet med 25-19. Kira Thomsen var påkopplad och stod för 7 egna anfallspoäng i tredje set.

Den stora publiken vädrade morgonluft när Örebro Volley tidigt i fjärde set kapitaliserade på övertaget och tog ledningen med 8-4 och återigen var Örebro Volleys anfallsspel bättre än gästernas. I mitten av setet kom kanske lite guld nerver för Örebro Volley tvingades till timeout efter tre anfallsmiss på fyra bollar och vips var Engelholm i ledning med 14-13. Nu blir det en kamp för varje poäng och Örebro Volley håller uppe sin nivå bäst och när säsongens två mest lägliga serveäss kommer från Hedda Broberg och sedan Paulina Lindberg så ger det ett litet guldryck till 21-17.Nu finns det ingen i hallen som inte känner nerven i matchen och båda lagen gör några misstag innan Kira Thomsen vinner den viktiga sideouten till 24-21 och ger Örebro Volley tre matchbollar. Engelholm räddar den första men på den andra och efter ett längre rally kan just Kira Thomsen dunka in matchbollen på EVS planhalva och jublet som följde lyfte nästa taket på Idrottshuset.

MVP i finalen valdes Diana Lindbom. Hon blev lite av jokern för Örebro Volley när hon kom in i den andra finalmatchen och idag fick hon förtroende från start och var mycket stabil i både fram- som baklinje. Poängbäst i Örebro Volley var återigen Paulina Lindberg på 21 poäng och tät följd av Kira Thomsen på 20 poäng. Kira var riktigt het i set 3 och 4 med sju anfallskills i både de seten och givetvis en nyckel till att Örebro Volley fick fart på anfallet i andra halvan av matchen.

Örebro Volley vann därmed sitt första SM-guld sedan 2008 och det är klubbens 11:e i historien och bara Sollentuna VK har vunnit fler och det är en bit upp till deras 19 guld.

– Ett fantastiskt lag. Vi har vunnit alla matcher efter jul. Vi har vunnit fyra 3-2 segrar och gjort flera stor upphämtningar så känslan har varit att vi kan inte förlora. När vi väl fick fart på vårt anfall så var vi bättre än Engelholm men de ska ha all uppskattning för att de gjorde en fantastiskt vår och verkligen utmanat oss hela vägen, säger Head Coach Jonas Svantesson.