Som seriesegrare så fick Örebro Volley välja kvartsfinalmotståndare först och valde Sollentuna VK. Lagen har mötts flera gånger i slutspel de senaste åren och i årets elitserie har Örebro Volley två klara 3-0 segrar mot kvartsfinalmotståndarna.

Örebro Volley är obesegrade under 2024 i tävlingsmatcher och möter Sollentuna som avslutade elitserien med två segrar på de sista tre matcherna. Motståndarna Sollentuna slutade sjua i elitserien med 27 poäng och var relativt tidigt klara för SM-slutspel. Laget har dock haft svårt med topplagen och inte tagit ett enda set i de matcherna.

Under säsongen har Sollentuna genomfört en tydlig generationsväxling och låtit de yngre spelarna fått stort förtroende. Sollentunas startuppställning i de senaste matcher är yngst i SM-slutspelet men i truppen finns flera spelare med erfarenhet från elitserien och från landslaget så när man summerar hela spelartruppen så finns både bredd och rutin. Sollentunas styrka ligger just i bredden och tittar man närmare på hur de tar sina anfallspoäng så är mönstret tydligt att det är kollektivet som är styrkan då poängen är spridd genom hela truppen.

Örebro Volley avslutade elitserien med en 3-1 seger mot Hylet/Halmstad och vann därmed elitserien för första gången sedan 2004/05. När elitserien summeras så ligger amerikanskan Kira Thomsen på första plats gällande poäng per set och Kira slutade på 4,96 p/set vilket är imponerande. Kiras anfall blir givetvis viktigt som ett försvarsstarkt Sollentuna VK.

Centerspelet är också en av Örebro Volleys absoluta styrkor. Både Jonna Nilsson och Hedda Broberg satte personliga poängrekord i elitserien och båda ligger i topp utifrån anfallseffektivitet. Jonna är elitseriens effektivaste anfallare med hela 54% vunna anfall och totalt personbästa 103 poäng i kategorin anfall. Hedda har 51% vunna anfall och slutar trea i den statistiken och landade på 64 anfallspoäng. Samtidigt gör Hedda och Jonna också en riktigt bra säsong i den viktiga blockmomentet och centerspelet blir en nyckel i kvartsfinalserien mot Sollentuna.

Den första kvartsfinalmatchen spelas under lördagen i Sollentuna med matchstart 17:00. Kvartsfinal 2 är redan på onsdag och då är Idrottshuset som gäller.

– Sollentuna har haft det svårt mot topplagen men de är tuffa att möte hemma i sin hemmahall. Vi kommer att behöva högsta fokus och en stor dos tålamod då Sollentuna är ett av elitserien hårdast kämpande lag vilket märks inte minst i deras passionerade försvarsspel. Vi kommer behöva spela tight i försvar och hålla uppe våra anfallssiffror för att kunna vinna, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben