Det var ett taggat Örebro som tog de 18 milen till Uppsala för årets GP-spel.

Tredjeplatsen i serien innebar att Örebro skulle möte tvåorna Engelholm. Engelholm som vunnit de senaste tre årens GP. Örebro inledde starkt med bra servepress och fick bra utdelning på sitt anfallsspel. Första set övertygande till Örebro med 25-20. Örebro fortsatte med en stark inledning även i andra set och hade ledningen både med 7-3 och 14-11. Men Engelholms mycket starka utländska trio började komma igång allt mer och mer. Vid 16-16 var EVS ikapp och hade sedan en knapp poängledning med sig genom sista tredjedelen av setet. Båda lagen spelade bra den här perioden och Örebro fick aldrig tillbaka det där lilla övertaget man hade behövt för att kunna knipa även den andra setet. 24-26 slutade det sedan Engelholms Emily Sklar avslutat med ett klockrent serveess.

Efter Engelholms kvittering blev tendensen uppenbar. Engelholm tog över matchen med sina tongivande utländska kantspelare. Utöver nämnda Emily, noterades både Tess Roundtree och Kaleigh Nelson för en bit över 20 poäng. De fick ganska fritt spelrum i de två sista seten när Örebro inte alls orkade stå emot deras tunga anfallsspel och setsiffrorna 16-25, 12-25 vittnar om en ganska enkel resa på slutet för EVS. Efter en riktigt bra start, till slut en klar förlust med 1-3.

Det var besvikna miner i Örebro efteråt. Örebro föll ihop och kunde inte ta sig tillbaka in i matchen när det började kärva. Det finns en del att fundera på för coach Brendan som förfogar över en bredare trupp. Engelholm har en högre spetskompetens och det gäller att hitta ett motmedel mot detta. Redan om två veckor möts lagen i serien nere i Engelholm.

Sedan Hylte/Halmstad besegrat Lindesberg på lördagen med klara 3-0 stod det klart att det blev ett länsderby om tredjeplatsen på söndagen. Lindesberg valde att låta några spelare med skadekänningar få vila och därmed blev matchen aldrig riktigt spännande. Örebro, som valde att låta Jona få vila sin rygg, var ganska överlägsna just i den här matchen och vann i tre raka set med 25-21, 25-17, 25-12. En bra genomförd match där det aldrig blev den där svackan som Örebro annars har så väldigt lätt att hamn i.

Örebro kan ta med sig en del saker från helgen. De två första seten mot Engelholm var riktigt bra. Segern mot Lindesberg stabil och säker. Glädjande att de egna misstagen hållits ner rejält den här helgen. Ett mycket mer disciplinerat spel där Diana Lundvall blev bästa poängtagare i laget sett över båda matcherna med 34 poäng. Hennes klart bästa prestation i Örebrotröjan så här långt.

Örebro slutade trea i årets GP, samma placering man har i serien. Ska man ta ett par snäpp till så behöver alla stäppa upp lite till. Känns inte omöjligt att Örebro ska kunna rubba de båda topplagen. Engelholm hade en bra helg, det visade man inte minst i finalen mot Hylte/Halmstad där Engelholm vann med förkrossande siffror mot serieledaren, 3-0, och tog sin fjärde raka GP seger.

Nästa hemmamatch

Örebro-Linköping

Tisdag 23 januari 19:00

Idrottshuset

 

/Klubben

Bild: Ateljé Änggatan