Örebro ställs i avslutningen av grundserien mot riktigt tufft motstånd, på lördag möter de Hylte/Halmstad som ligger precis efter Örebro på en tredjeplats i serien och på söndagen möter de Gislaved som ligger på en fjärdeplats, båda lagen har mycket att spela för i avslutningen av grundserien för att få en så bra position som möjligt inför fortsättningsserien.

Efter grundserien startar fortsättningsserierna Playoff och Playoff In. Här delas lagen upp i två grupper. I Playoff spelar topplagen från grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 1-5. I Playoff In spelar lagen som slutar på den undre halvan i grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 6-10, RIG Falköping deltar inte i fortsättningsserierna. Alla lag möter alla en gång.

Lagen tar med sig poäng in i fortsättningsserierna baserat på vilken placering de slutar på i grundserien. De högst rankade lagen i både Playoff och Playoff In – det vill säga lag 1 och lag 6 – startar med 8 poäng, lag 2 och lag 7 startar med 6 poäng, lag 3 och lag 8 startar med 4 poäng, lag 4 och lag 9 startar med 2 poäng och lag 5 och lag 10 startar med 0 poäng.

Men åter till avslutningsmatcherna säsongen 2018/19, vad tror då tränare Jonas Svantesson om den rafflande avslutningen, ni är ju redan klara tvåor efter grundserien kommer det påverka spelarnas motivation inför avslutningen?

– Det hoppas jag verkligen inte och jag har inte sett någon tendens till det under veckans träningar. De vet att vi måste fortsätta göra bra prestationer och inte titta på tabeller och poäng, ska vi hinna utvecklas som vi vill och som vi måste för att nå vårt mål så gäller det att vi tar tillvara på alla matchtillfällen vi kan.

Ni möte H/H i GP semifinalen och efter ett tufft första set så kunde ni ganska enkelt manövrera ut H/H den gången, vad tror du om denna match?

– Vi kommer att möta ett väldigt taggat H/H som har mycket att spela för och dessutom säkerligen byggt upp en stor revanschlusta efter GP och kommer att göra allt för att visa upp sin styrka inför det som komma skall. De har bara förlorat en hemmamatch i år så vi är beredda på en tuff och hård match där H/H kommer att starta i ett högt tempo och med mycket energi.

Hur ska ni möta upp det?

– Vi måste självklart vara väldigt förberedda på att H/H kommer att sätta full fart från början och det blir viktigt att möta upp detta direkt, samtidigt som vi måste vara coola och smarta och arbeta oss in i matchen, inget avgörs första kvarten det är den sista kvarten som är den viktigaste.

Vad blir nycklarna mot H/H för att ni ska kunna vinna?

– Tålamod, låta dem göra sina egna poäng och ta tillvara på chanserna som dyker upp. Helt övertygad om att H/H kommer att spela bra men det kommer alltid chanser någon gång under en match att störa motståndarnas rytm och skaffa säg övertag. H/H är ett starkt anfallslag och de har många som kan avgöra bollarna så det gäller att vi får press på dem inte bara i serven utan även i vårt försvarsspel så att de känner att de måste göra saker till 100% för att vinna bollen.

Ni har ju en match till under helgen mot bronsvinnarna i GPet Gislaved som slog H/H i bronsmatchen och som det står mycket på spel för om man ska vara i den Play off eller Play in, vad tror du om den matchen?

-Samma sak gäller här som  på lördagen mot H/H, vi kommer att möta ett lag som är otroligt taggade för att vara med i toppgruppen i fortsättningsserien och kommer att sälja sig dyrt. Gislaved har spelat riktigt bra stundtals och är svårslagna i sin hemmahall.

Vad blir nycklarna i denna match?

-Gislaved har en mycket duktig center i Ashlyn MacGregor hon ligger fyra i den totala poängligan som center, hon och deras passare Gabrielle Benda har ett mycket bra samarbete. Dessa två får inte ges för stort utrymme utan vi måste få lite koll och sätt dem under press med både serve och försvarsspel. Sen så måste vi komma upp och göra en bra prestation i alla spelmomenten, Gislaved kommer att slita för varje poängen och den attityden måste vi också ha.

Hylte/Halmstad – Örebro Volley Lördag 2 feb kl:12.00 Halmstadarena 

Gislaved VK – Örebro Volley Söndag 3 feb kl:14.00 Gisle sporthall

 

Nästa hemmamatch i Idrottshuset

Örebro – Serietrean

Lördag 9 februari kl 14:00

 

Bild: Joakim Hjortsberg

Text: Coach Svante