Örebro Volley var redan klara serietvåa inför sista spelhelgen i grundserien. Kanske smög sig detta in i laget när man föll i de två sista matcherna mot Hylte/Halmstad och Gislaved?

Om det var bra matchning inför play-off som Örebro var på jakt efter i helgen så kan man inte klaga. Maximala 10 set fick man spela. Helgen inleddes mot Hylte/Halmstad som var på jakt efter att säkra tredjeplatsen och förstås skaffa sig lite mentalt övertag på Örebro inför fortsättningen. Örebro för matchen under stora delar. Vinner anfallsmatchen ganska klart men gör fortsatt många egna misstag och H/H gör också imponerande 24 blockpoäng i matchen. Ett tecken på att H/H gjort hemläxan och hade bra koll på vart och hur Örebros speluppläggare vill spela anfallsspelet. Kommer bli jämnt mellan dessa båda lag i vår där H/H också värvat friskt under januari för att försöka få till ytterligare en nivå i sitt spel. Kommer krävas toppinsats av alla spelare redan till helgen när lagen möts i första playoff-matchen i Idrottshuset. (läs mer nedan).

Motivation slår klass finns det en slogan som säger. Inget fel på Gislaveds klass men sett till laguppställningen ska Örebro vinna över Gislaved. Men det är på pappret, vad som sker på plan är en annan sak. Gislaved spelade för sistaplatsen i playoff och var tvungna att vinna och var helmotiverade. Det kom att bli säsongens jämnaste match där GVK till slut vann med 3-2 (25-23,22-25, 24-26,26-24,17-15). Örebro hade alltså 2-1 men tappade, precis som under lördagen. Åter har Örebro problem med stabiliteten i sitt spel där prestationerna varierar stort mellan de enskilda bollarna.

Hur summerar du helgen Jonas Svantesson, tränare för Örebro Volley?

– Tuff helg med blandade prestationer där vår prestation inte är tillräckligt bra under tillräckligt lång tid i någon av matcherna, i två matcher känns det som att få får slita för varje poäng och vi spelar som bäst när vi måste jaga vår motståndare. När vi väl tar ledningen så känns det som att vi blir lite bekväma och försöker säkra oss in till set vinster och det funkar så klart inte mot två motståndare som har väldigt mycket att spela för.

Tror du att det hade sett annorlunda ut om vi hade haft lika mycket att spela för?

– Vi måste alltid vara förberedda och redo för att göra vårt yttersta för att vinna matcher oavsett matchens dignitet, ska vi utvecklas så måste vi förstå att alla träningar och matcher ska ta oss närmare målet vi vill nå  Vi är inne i en tuff period just nu och detta var två tuffa bortamatcher, i helgen får vi ta lärdom att vi måste vara hungrig och vilja avgöra matcher på egen hand och inte bli bekväma utan jobba ännu hårdare när vi är i ledning och chans att avgöra. Det är bara att acceptera dessa två resultat och lägga det bakom oss och se till att jobba ännu hårdare i veckan som kommer.

Nu väntar årets stora nyhet i svensk elitvolleyboll. Grundserien är avklarad och de fem översta lagen spelar nu en omgång mot varandra. Grundserieettan Engelholm får med sig åtta bonuspoäng in i playoff. Örebro, som tvåa, får sex poäng, Hylte/Halmstad fyra poäng och Lindesberg två poäng. Gislaved, som knep femteplatsen precis före Sollentuna i och med segern över Örebro, får inga bonuspoäng med sig in i playoff.

Redan till helgen börjar playoff. För Örebros del är det hemmamatch mot Hylte/Halmstad på lördag kl 14:00 i Idrottshuset. Nu gäller det att vara med från början, varje poäng blir viktig i jakten på slutspelsposition. Framåt mitten på mars kommer sedan vinnaren i playoff få möta fyran om direktplats till semifinal. Tvåan möter trean om en andra direktplats till semifinal. Förlorarna får sedan en andra chans mot lag från nedre halvan. Det kan vi återkomma till längre fram.

Syftet med playoff är att få fler jämna matcher i den här delen av säsongen där det ibland finns risk att serien blivit väldigt uppdelad och avstånden mellan lagen blivit ointagliga. Med playoff minskar man avstånden mellan lagen rent poängmässigt och öppnar upp för fler spännande och intressanta matcher. Både för spelarna och för publiken.

 

Nästa hemmamatch

Lördag 9 februari 14:00

Örebro Volley- Hylte/Halmstad

Idrottshuset

Matchsponsor : Team Time Sport AB

Bild: Joakim Hjortsberg, Filansfotograferna

Text: Klubben