Volleybollens största ungdomsturnering, Mikasa Challenge, har ställts in under pandemin. Äntligen, efter drygt två år, kan nu Örebro välkomna alla volleybollungdomar till spel.

Turneringen blir i lite mindre format och anpassad till de restriktioner som gäller. Inte desto mindre är vi riktigt glada att komma igång igen och med det kan signalera att vi är så sakteliga på väg tillbaka mot det nya normala.

Mikasa Challenge i Örebro har blivit ett  begrepp i Volleybollsverige. Den nationella ungdomstävlingen samlar de yngsta åldersgrupperna och är för många deras första stora turnering med allt vad det innebär. Resa iväg, bo lite enklare på skolsal, spela många matcher på kort tid och klara av att äta, spela, vila, sova och umgås ganska tätt på varandra under några dagar. Det är både kul och lite utmanande.

Svensk volleyboll har hittat en kul spelform för de allra yngsta. Istället för sex spelare på plan är man fyra spelare. Lagen anmäler sig inte utifrån ålder utan utifrån sin utvecklingsnivå, så kallad ”level”. Det är upp till ledare/tränare att anmäla sitt lag till den nivå man tycker man befinner sig på utvecklingsmässigt. Inom varje level finns olika spelnivåer, grönt, blått, rött, svart.  Allt för att få bra, jämna och utvecklande matcher mot andra lag på ungefär samma färdighets- och spelnivå. Detta gör att det blir otroligt många spännande och jämna matcher och väldigt utvecklande. Precis som det ska vara i de yngsta åldersgrupperna.

Utöver detta så dömer alla lag varandra. Det ger en tidig inblick i den konsten att vara domare/funktionär.  Mikasa Challenge spelas på 30 planer runt om i Örebro under helgen och cirka 500 matcher ska spelas när 150 lag gör upp i tio olika färdighetsklasser.

Tyvärr kommer lagen själva fylla ut hallarna innebärande att vi pga av restriktionerna inte kan tillåta annan publik än lagen själva. Men ser ni en massa ungdomar i idrottskläder under helgen så vet ni att det är Mikasa Challenge på pågår!

Bild: Daniel Lubner

/klubben