Örebro övertygade i U23 SM nere i Lund och gick obesegrade genom hela tävlingen och tog hem USM guldet för första gången.

Det var ett taggat Örebro som tog de 50 milen ner till Lund för att försöka ro hem ett USM guld. Lördagens gruppspel gick problemfritt efter segrar mot elitseriekollegorna Svedala, Lund och Värnamo, 3 gånger 2-0. I semifinalen ställdes Örebro mot Lidingö, en klubb med stark ungdomsverksamhet. Lite oroligt blev det inför semifinalen när Iida inte kände sig bra och fick stå över en match. Örebro visade styrka trots att man fick disponera om laget en del och kunde vinna med 2-0. På andra  halvan gick regerande mästarna Engelholm starkt. EVS har vunnit fyra raka USM guld och sågs nog av de flesta som favoriter inför årets USM. Men Örebro hade ett starkt lag och finalen kom att bli riktigt välspelad mellan två lag som till stor del bestod av elitseriespelare.

Det blev en jämn final där Örebro var starkare i de avgörande lägena och kunde ta hem guldet via 2-0 (25-22, 25-20).

Fyra spelare hamnade välförtjänt i All-Star laget, nämligen Sofia Andersson, Linda Andersson, Iida Murto och Catarina Cooper. Men alla spelare bidrog där Elsa Arrestad, Sofia Stiernström och Evelina Granberg var övriga spelare från ÖV. USM truppen kompletterades av fyra KFUM Örebro Volley tjejer Alma Fahlström, Nathalie Arvidson, Julia Nohrborg och Thyra Zetterman där framförallt Nathalie spelade en viktig roll i semifinalen. Laget coachades av Samantha Sylva-Arvidson och Annika Wallentin.

Vi pratade med All-Star liberon, Catarina Cooper om hur helgen har varit.

Sju från Örebro Volley och fyra från KFUM Örebro Volley med Samantha och Annika som tränare. Hur var det att spela ihop?

Det funkade jättebra! Samantha var headcoach och Annika assisterande, som Örebro Volley spelare och ny i stan så var jag lite överraskad eftersom Annika varit vår Assisterande så trodde jag hon skulle ta huvudtränarskapet men det gick riktigt bra med Samantha som huvud- och Annika som assisterandetränare.

Vi var sju från Örebro Volley så det blev vi som spelade och så gjorde KFUM-spelarna inhopp och de gjorde dem riktigt bra! Natalie (Arvidsson) fick spela en hel del eftersom Iida Murto blev sjuk. Det var mycket se och lära för KFUM tjejerna och vi i Örebro Volley hade väl lite press på oss att visa vägen, haha.

Under säsongen så har Svante tagit fram en struktur på hur vi ska spela i elitlaget och den hade vi som mål att hålla under U23 SM. Det gick väl ganska bra, det blev en hel del situationer under helgen som kanske inte skulle hända i elitserien så då fick vi anpassa oss efter de olika situationerna vi hamnade i.

För mig själv tycker jag att det gick bra också och hela laget gjorde en väldigt stabil insats genom hela helgen!

Vad fungerade bäst under helgen och finns det något ni ska ta med er tillbaka till elitlaget?

Vi hade en grym kommunikation! Som volleybollspelare så är kommunikationen väldigt viktig och det tycker jag vi gjorde riktigt bra. Alla var aktiva och hjälpe varandra, vi pratade mycket och såg till at vi var på samma bana. Vi som kommer från elitlaget hade ett stort ansvar på oss eftersom vi representerade Örebro Volley så vi tog verkligen tag i det. Vi hade höga krav på oss själva att hålla nivån uppe och se till att få med oss KFUM-spelarna i vårt spel. När det går bra blir det lätt att man kopplar av och tar det lugnt så vi jobbade mycket på att inte hamna där. Vi körde på genom hela matchen och höll oss på banan. Samantha och Annika gjorde ett bra jobb att pusha oss från bänken och såg till att vi höll nivån uppe. Samtidigt såg vi också till att ha en god stämning i laget och ha så roligt vi kunde ha det utan att sänka vårt fokus.

Det blev ett SM-guld! Hur var det att vinna det?

För mig personligen så är jag inte så van i att vara i den här positionen. Jag har oftast får vara den som är med i de sämre lagen och försöker lyfta dem genom mitt spel och energi på planen. Mitt eget mål har varit att ta mig till ett SM-slutspel eller liknande. Nu så är jag i ett bra lag och spelar final mot ett lika bra lag och då har jag helt andra krav på mig själv.

Det var en obeskrivlig känsla att vinna och det blir inte sämre av att det är just Engelholm vi får besegra i finalen! Jag känner mig riktigt hedrad och stolt över att få ha chansen att vara med i detta lag och ta guldet. Jag är stolt både över mig själv och detta fantastiska lag som jag fått spela med!

Finalmatchen var också en rolig match att spela. Vi hade bra momentum och höll ihop det bra. Det blev en liten chock när det stod 24-17 i andra set (* i U23 SM spelas matcherna i bäst av 3) och vi hade matchbollar vi tänkte ”oj händer detta?” så vi slarvade lite men vi löste det tillslut och vann matchen. Engelholm gör en bra match och det gör att det känns ännu bättre när vi gör ett bra jobb och stänger ner dem, Linda Andersson och Elsa Arrestad gör ett riktigt bra jobb med blocket och har ett bra samspel med kantspelarna.

Om du ska sammanfatta helgen. Hur har den varit?

Det var väldigt nytt med ett ganska nytt lag. Det har varit en bra erfarenhet och det var något vi gjorde tillsammans. Vi gjorde en väldigt bra turnering där alla gjorde en stabil insatts. Åter igen så var finalen höjdpunkten.

Arrangemanget var bra. Lund gör ett bra jobb, vi var i två av tre spelhallar och där flöt det på bra. Det var också bra tryck på läktaren och det kändes som att vi till och med hade en liten hejarklack vilket var kul! Vi hade också tur med lottningen och behövde bara döma en match… : – )

Klubben uttrycker förstås ett stort grattis till guldtjejerna och hoppas det ger ytterligare näring till säsongen.

Ni har chansen att se de nyblivna guldmedaljörerna tillsammans med resten av laget i Idrottshuset söndag den 17 november kl 16:00. Då möter vi Sollentuna och mycket talar för att det kommer bli en spännande match!

Matchvärd: Debut

Bild: Robert Boman

/ Klubben