GP-helgen bjöd på fler framgångar då även Veteran-SM slutade med ett vinnande Örebro Volley.

För inte allt för många år sen så fick vi leva oss in i matcherna när coach Matilda Wikander sammanfattade i sina matchreferat. Stunden i ära får vi läsa ett nytt referat från Matilda när hon skriver om Veteran SM-guldet.

Det var ett enormt taggat gäng med 10 veteraner + coach Madeleine Eriksson (som är för ung för att spela) som begav sig till Uppsala helgen 17-19:e januari. På spelarsidan så stoltserade detta år Samantha Sylva Arvidson, Julia Enlund, Anna Rönnbäck, Matilda Wikander, Fia Pavicevic Lundmark, Tina Svensson (fd. Johansson), Anna Nordén (fd. Sörensen), Karin Gabrielsson (fd. Magnusson), Lena Hjelm och Karolina Schön (fd. Gustavsson). En trupp som tillsammans har uppemot 20+ SM-guld för Örebro Volley. I dam 35+ klassen var det 11 anmälda lag och Örebro hamnade i en 3-lagsgrupp med arrangörerna Uppsala samt Stockholms Vingar. Första matchen spelades mot Uppsala och efter en knackig start, vilket var att vänta med tanke på att laget aldrig tränat tillsammans, så jobbade vi oss in i spelet och kunde dra ifrån till en relativt enkel setseger med 25-16. Andra set var spelet redan igång och laget kunde enkelt gå ifrån till set- och matchvinst efter 25-11 och 2-0. Sista gruppspelsmatchen mot Stockholms vingar var en riktig kämpamatch där Stockholmslaget gjorde allt i deras makt för att bollen inte skulle nudda golvet. Detta resulterade i långa och tröttande bollar för Örebrolaget som trots detta lyckades vinna med 2-0 efter 25-13 och 25-18. Resultatet efter gruppspelet var att Örebro stod som segrare och därmed fick spela kvartsfinal mot den näst bästa tvåan i alla grupper, när övriga grupper var färdigspelade visade det sig att slutspelet började med match mot Stockholms vingar igen.

Slutspelskänslan infann sig direkt och det visade sig snabbt på resultattavlan att laget nu var redo att visa upp sitt allra bästa spel, 25-7 i första set visar att Stockholmslaget denna gång inte fick en enda chans. I det andra setet bytte vi runt en hel del och testade oss fram vilket gav en jämnare ställning men vinsten var egentligen aldrig hotad och kvartsfinalen slutade med vinst 2-0 efter 25-17 i det andra setet. Därefter fick spelarna välbehövlig vila då resterande matcher spelades på söndagen. Lördagen avslutades med ett restaurangbesök i Uppsala där det talades om allt mellan himmel och jord och den goda stämningen från dagen var fortsatt där trots att kropparna började säga ifrån. Men inget en god natts sömn inte kunde ta hand om! Eller…

Söndag morgon har aldrig känts så tung men då frukosten väntade så var det bara att kravla sig upp och klockan 11.20 var det så äntligen dags för semifinal. På andra sidan nätet stod då rutinerade Västerås med spelare från förra elitserielaget Kolbäck men även stora rivalen Katrineholm. Som väntat så svallade känslorna i båda lagen och det var en underhållande match med långa rallies, bra aktioner och vi fick uppleva den där riktiga slutspelskänslan. Första setet böljade mycket där Örebro gick ifrån för att sen se hur Västerås knappade in och detta upprepades ett antal gånger innan det stod 25-19 på poängtavlan och Örebro gått vinnande ur den striden. Semifinalen var den match då det märktes som mest att detta var ett veteranlag som spelade och orken tröt ibland på alla positioner samtidigt som tanken var riktigt skarp. Andra setet gick vi tidigt upp i en stor ledning och när vi började närma oss avgörandet så slappnade vi av lite för mycket och Västerås kunde, med en mycket välservande Maria Lindström i bakgrunden jobba sig till bättre siffror på tavlan. Men närmre än 24-22 kom de inte och Örebro volley kunde därefter fokusera på finalen. I den andra semifinalen spelade samtidigt Sollentuna Retro mot Vallentuna Vets och de drog ut på matchen maximalt innan Vallentuna, lite överraskande, vann mot förra årets vinnare med 2-1 i set. Då stod det klart att SM-finalen i veteran sm skulle bli en repris på såväl 2000, 2004 som även 2008 års final.

I Vallentuna spelade flera välkända namn såsom Mia Arnborg, Malin Sandler (numera Rumin) och Katrin Vink och det var klart redan innan att detta skulle bli den tuffaste men också den roligaste matchen. Första set var väldigt jämnt och det kändes som att vi behövde lite extra tid att komma in i deras sätt att spela. Vi följdes åt och fick inte riktigt det där flytet i spelet som vi hade hoppats. Men när det väl var dags för avgörande så klev vi fram och visade att vi ville vinna mer än vi var rädda för att förlora. Första setet gick till oss efter 26-24 och vi hade därmed chansen att spela hem guldet i det andra setet. Det kändes därefter som att luften lite gick ur Vallentuna och vi kunde med starka servar och ett smart spel med få misstag vinna det andra setet med 25-12 och därmed matchen med 2-0. Segerjubel utbröt såklart och trots att vi kanske inte hoppade runt lika mycket på planen som vi gjorde vid vinster förr i tiden så var det tydligt att glädjen var enorm. Ett SM-guld är alltid ett SM-guld och vi är otroligt nöjda med såväl vinsten som vårt spel under helgen.

Vi gratulerar veteranerna till ännu ett SM-guld i deras allt längre, och prestigefylligare, karriärer!

Text: Matilda Wikander

Bild: Privat

/ Klubben