Den 31 augusti 1946 invigdes Idrottshuset av dåvarande kronprinsen och senare kung Gustav VI Adolf. En idrottshall som skapat många idrottsliga höjdpunkter.

Under 1950-talet var Idrottshuset dominerat av handboll och Örebro SK:s framgångsrika herrlag. Två SM-titlar blev det, 1956 och 1957. Ända sedan dess kan man märka av att det finns ett stort intresse för handboll i Örebro även om det nu är många år sedan något Örebrolag var upp i högsta serien.

Istället är det två andra inomhusidrotter som haft stora framgångar i Idrottshuset, basket- och volleyboll. På 90-talet var Idrottshuset en het mötesplats, inte minst i slutspelstider. Nerike Basket, även ett år under namnet Bro basket, vann fyra SM-guld. Men klart bäst gick KFUM Örebro Volley, senare namnändring till Örebro Volley, med tio SM-guld, varav sex i rad runt sekelskiftet.

Örebros Volleys mångåriga ordförande, Olle Anfelt, minns tillbaka när han kom till Örebro.

Ja absolut, det var i januari 1980 som jag var inne i hallen första gången. Jag hade nyss flyttat hit från Malmö för att gå på GIH. Hade en kompis från Malmö som spelade i damlaget här och hon bad mig komma ner och följa en träning. Hon visste ju att jag tränat lag nere i Malmö. Efter lite övertalning blev det 14 år i Idrottshuset som tränare. Ingen tvekan om att Idrottshuset var en bidragande orsak, det är ju en helt perfekt arena för volleyboll, högt i tak, trägolv och bra utrymme överhuvudtaget.

Och nu drygt 40 år i klubben och Idrottshuset, vad är det då du minns mest av alla dessa år, dagar och timmar?

Det är så otroligt många minnen och matcher genom åren. Det är nog snarare processen vi tog oss igenom under 80- och början av 90-talet. Från nykomling i division I och att etablera oss som en toppklubb inom volleybollen i Sverige med tio SM-guld och en massa silver och brons dessutom. Idag är vi tvåa i volleybollens maratontabell. Idrottshuset menar jag har varit en bidragande orsak till långsiktigheten. Det är en fantastisk arena på många sätt och som vi lyckats göra till vår hemvist. Självklart måste du ha bra tränare och spelare, men det behövs också en träningsmiljö du kan utvecklas och växa i. Idrottshuset har allt det som behövs, i vart fall för oss. Det kände jag redan första gången jag kom in i hallen. Oj, det här är ju en perfekt arena för volleyboll! Jag tror det är närmare 150 spelare som spelat elitvolleyboll i Örebro.Spelare o tränare kommer och går, men Idrottshuset och den träningsmiljö den kan erbjuda består.

Men starka minnen. Så klart minns man framförallt SM-finalerna, vi har ju haft ett par avgörande sådana genom åren. Som tränare smärtar förstås den femte och avgörande SM-finalen 1993 när vi inför en fullsatt arena förlorade mot Uppsala. Det var samtidigt min sista match som elittränare och med distans så var det en häftig finalserie, klubbens första. Sedan kom ju alla gulden några år senare. Vi var så dominerande att Europaspel var nödvändigt för att behålla laget och motivationen. Vi var framme i kvartsfinal i en av Europacuperna, tror 2001, mot Maribor och ett absolut fullsatt Idrottshus. Flera TV-kanaler var på plats och precis innan första serven skulle slås, slogs elen ut, överbelastning, och Idrottshuset blev nattsvart. 1500 på läktaren och två lag redo för spel. Helt svart i tio minuter. Då minns jag att pulsen steg som arrangör. Under åren har vi huserat EM gruppspelet för herrar 1989, massor av landskamper och kvalmatcher för såväl seniorer som juniorer. Sist men inte minst har vi de senaste sex-sju åren fått äran att arrangera volleybollens största nationella ungdomsturnering med bortåt 2000 deltagare där Idrottshuset är det självklara navet. Vill nog påstå att Idrottshuset i Örebro är en ikon inom svensk volleyboll och ja, kanske inom svensk idrott rent av! Hallen är unik!

Idrottshuset ser ju inte riktigt ut idag som den gjorde 1946 även om den gamla delen till stor del är bevarad. Funkar Idrottshuset 2021?

Idrottshuset är som jag nämnde en fantastisk träningsarena. Som tävlingsarena inser man att den har 75 år på nacken. Den är jättefint bevarad, den ursprungliga delen, men arenan är inte anpassad till dagens förväntningar på en matcharena. Så där finns mycket mer att önska av bekvämligheter, loger, skyltning, ljud och ljus mm. Samtidigt ska sägas att när arenan fylls upp så skapas en helt enorm stämning och ljudkuliss inne i hallen. Så att spela slutspel med välfyllda läktare, då måste man säga att Idrottshuset är en fantastisk hemmaplan även 2021!

Arkivbild: Dan Cederholm. Sverige – Estland inviger den första Mikasa Challenge turneringen i Örebro 2014.

/ Klubben