Under onsdagen inleddes EM kvalet efter 80 dagars förberedelser sedan början av maj. Och som Sveriges damer inledde! Seger mot toppnationen Tjeckien med 3-2 (19-25, 25-22, 15-25, 25-20, 15-7).

Tjeckien, rankade 11 i Europa och klar gruppfavorit, skulle ju vinna den här matchen klart. Hemmaplan och riktigt bra tryck på läktarna. Man inledde också klart starkast och vann programenligt första set. I andra set spelade Sverige upp sig, fick bra servepress och plötsligt visade Tjeckien en svaghet, servemottagningen. Sverige vinner setet rättvist efter stabilt spel genom setet. 1-1 lite överraskande men inte oförtjänt på något sätt.

Nog väntade man på en uppryckning från Tjeckien i tredje och mycket riktigt så kom man ut betydligt aggressivare i såväl serve som anfall. Svenskorna hade nog en liten mental reaktion efter det fina andra setet. Från coachsidan försökte man driva på, att inte tjejerna skulle vara nöjda med att ta det där setet. Det fanns mer att hämta om man kunde hålla uppe nivån. Tredje set glider dock iväg och Jonas bestämmer sig för passarbyte. Setet till Tjeckien med klara 15-25. Men Vilma Andersson gör ett riktigt inspirerat inhopp i slutet av tredje och i fjärde set är Sverige tillbaka mentalt. Ett riktigt inspirerat Sverige får press på Tjeckien som inte alls får sitt anfallsspel att komma upp i den nivå som man förväntar sig av ett Europeiskt topplag. Sverige neutraliserar lagets stjärnor och vinner setet övertygande med 25-20. 2-2 och Tjeckien ser faktiskt lite chockade ut.

Sveriges femte set, på bortaplan mot toppnationen Tjeckien, är nog ett av de bättre man gjort. 11 rena anfallspoäng, block och försvarsspel som övertygar, få egna misstag. Sverige krossar Tjeckien i femte set med 15-7 där allt plötsligt stämmer. Systrarna Anna och Bella Haak gör ett starkt anfallsarbete, Vilma kommer in i tredje och får igång anfallsspelet efter att det gått lite i stå . Lily Topic gör sin bästa match i landslagströjan och tillsammans med Jonna Wasserfaller sliter de i mitten med förtjänst. På liberosidan gör även Klara Andersson en av sitt livs matcher och lyckas hålla ihop servemottagningen och försvarsspelet på ett sätt som bådar gott för framtiden. Slutligen får vi gotta oss åt att Diana Lundvall Örebrospelaren, får sätta matchbollen med en klockren spike i golvet. Efter drygt två timmars spel var Sverige, rankade 32 i Europa, historiska segrare i denna första EM kvalmatch.

Bättre PR än så här kunde de inte gjort. På torsdag eftermiddag landar laget i Örebro för några dagars förberedelser inför den viktiga hemmamatchen mot Estland i Idrottshuset på  söndag 16:00.

Missa inte ett av Sveriges mest intressanta damlandslag som verkligen är sevärda och nu tagit ett första kliv mot ett möjligt EM i augusti 2019.

EM kval i Örebro i helgen

LÖRDAG 18 aug 17:00

Sverige-Grekland, herrar

Idrottshuset

SÖNDAG 19 aug 16:00

Sverige-Estland, damer

Idrottshuset

 

/klubben