I helgen deltar Örebro Volley i den 26:e upplagan av Grand Prix som är den, efter SM-guld, mest åtråvärda titeln i Sverige. Örebro Volley kommer till spel med 7 titlar i Grand Prix och medalj i de fem senaste upplagorna. Ifjol föll man i finalen mot mästarna i GP, Engelholm. Samma klubbar möttes 2020 och då vann Örebro Volley sin senaste titel.

Som av en händelse så möts just Örebro Volley och Engelholm i den ena semifinalen på lördag med matchstart 18:00. Engelholm var tvåa i elitserien när halva elitserien hade spelats och strecket till Grand Prix drogs i december. Precis innan strecket drogs möttes Örebro Volley och Engelholm och då drog skånelaget det längsta strået och vann med 3-2 hemma i Ängelholm. I den andra semifinalen i Grand Prix möts Hylte/Halmstad och Lunds VK och medaljmatcherna spelas under söndagen.

Regerande mästarinnorna i Grand Prix (och i SM) Engelholms VK har ännu ett lagbygge som många tippar till att vinna titlar under säsongen 2023/24. Guldlagets stomme finns kvar och den har också förstärkts med flera kompetenta spelare. Landslagscentern Julia Nilsson har återvänt till Sverige efter en proffssejour och ser bättre ut än någonsin och hennes block- och anfallsspel är en viktig del i årets upplaga av EVS. En annan landslagsspelare i Engelholm är liberon Filippa Brink som bildar baklinjens ryggrad med stabil servemottagning och försvarsspel.

Engelholms absoluta nyckelspelare och elitseriens kanske bästa spelare är amerikanskan Haylee Nelsson. Hon spelade en säsong i Italienska A2 innan hon anlände i Engelholm under hösten. Hon har elitseriens just nu bästa poängsnitt med 4,85 p/set. Hon är komplett som servemottagande spiker och är ovärderlig för EVS i både fram- som baklinjen. Under juluppehållet så signade även Engelholm en ny passare i amerikanskan Julia Kurowska som inledde säsongen i den franska ligan men nu får axla rollen som förstepassare i EVS.

Örebro Volley har efter 2-3 förlusten mot Engelholm radat upp 3-0 segrar. I bortamatchen mot Linköping den gångna helgen gjorde nyförvärvet Kira Thomsen en stabil debut för Örebro Volley. Hon ersätter Fiorella Murillo på spikerplatsen och blir en viktig kugge inför Grand Prix.

När vi synar statistiken i elitserien så är Paulina Lindberg fortsatt Örebro Volleys främsta poängmakerska. Paulina har hittills snittat 4,35 p/set och det gör att hon ligger sexa i statistiken poäng per set. I matchen mot Linköping gjorde hon sitt 200:e poäng för säsongen och hon blir givetvis ett viktigt offensivt vapen i Grand Prix. I övrigt så har Örebro Volley många spelare som tar poäng i anfall, serve och block men det är bara centern Hedda Broberg som når en topp 3 placering och det gör hon i kategorierna i block.

– Grand Prix är alltid en högtid för de som älskar volleyboll. Vi har tränat bra efter jul och jag ser fram emot en tuff tävlingsinriktad helg. Vi behöver få både fram- som baklinjen att fungera på en hög nivå för att kunna matcha lagen i Grand Prix, säger Head Coach Jonas Svantesson.

/Klubben