Det finns nog inte två andra tränare som har mer gemensamt med den brittiska dramaserien från 80-talet är coacherna Ismo Peltoarvo och Jonas Svantesson. På lördag möts de igen när det är länsderby i Lindesberg.

I tjugo års tid har Jonas och Ismos tränar karriärer korsats och de har varit på var sin sida nätet många gånger. Nu för första gången har de har sitt damlag som möts och det är Jonas Svantesson som förfogar över det starkare laget då Örebro Volley ligger på andra plats i elitserien medan Lindesberg huserar i botten.

De är främst i herrarnas elitserie och Grand Prix Jonas Svantesson mött Ismos lag. Jonas har varit Head coach i två omgångar i Örkelljunga och en sejour i Tierp.

För snart 24 år sedan i augusti 2000 så var det mötet mellan tränare och spelare. Ismo var ny tränare för storklubben Örkelljunga och Jonas Svantesson var en av lagets stjärnor. Då blev det två SM-guld ihop och när Ismo lämnade klubben blev Jonas Svantesson tränare och vann SM-guld redan första säsongen som Head Coach.

Innan dess hade Ismo varit i Örebro och byggt ett guldlag av Örebro Volley och vunnit tre raka SM-guld och startat en guld era i som slutade med 9 SM-guld på 10 säsonger i Närke.

Det finns många likheter mellan Jonas och Ismos långa karriärer. Båda har nästan överlappat varandra i damlandslaget. Båda har varit förbundskaptener för blå-gult och nu senast har Jonas Svantesson varit assisterande tränare i landslagets otroliga framgångresa. Så båda har lång erfarenhet av internationell volleyboll.

Det finns ännu en likhet som alla som jobbat med Jonas och Ismo vet. Båda lägger en otrolig tid på detaljer och inte sällan framför en skärm för att se videoklipp från programmet DataVolley. Det finns få i Sverige som offrat fler timmar nattsömn för att få studera sina motståndare.

Sist men inte minst så har båda vinnarskallar och förmågan att driva på sina lag till en ny högre nivå. Det märks främst under träningarna. Vid sidlinjen på match så finns en tydlig olikhet. Medan Jonas gärna visar känslor så är Ismo utåt sett den lugna.

Jonas Svantesson gör sin sjätte säsong som Head Coach för Örebro Volley. De har hittills resulterat i två titlar i Grand Prix och två SM-silver. Ismo fick ta över Lindesberg i december med det tydliga målet att säkra ett nytt kontrakt i elitserien. Det är faktiskt andra gången Ismo är Head Coach i Lindesberg. Sist blev det förlust i SM-final men med fyra omgångar kvar är det bara Örebro Volley som kan ha fokus på SM-slutspel. Klart är dock att Lindesberg redan har säkrat nytt kontrakt för 2024-25 efter beskedet från Svenska Volleybollförbundet för en vecka sedan.

På lördag 15:00 drabbar två av Sveriges mest erfarna coacher samman ännu en gång. Denna gång är det i Lindesbergs Arena och ingen vågar säga att det är för sista gången. Kanske säger de till varandra när de skakar hand efter matchen – Vi möts igen!

/Klubben