Inför helgens matcher konstaterar vi att det gått ett halvår sedan vi spelade vår senaste match. Med en lång eftersäsong och nu försäsong så närmar vi oss äntligen seriepremiären.

Vi tog oss en avstämning med coach Jonas Svantesson inför helgens försäsongsturnering.

Första matcherna på ett halvår, hur känns det?

-Vi är otroligt laddade, senast vi drog på oss en matchtröja var den 29 februari, ett långt uppehåll från det vi gillar allra mest. Mycket har varit annorlunda precis som i övriga samhället, men vi ser väldigt mycket framemot att få börja spela och tävla igen.
Hur har försäsongen sett ut?
– Vi har tränat mycket och jag tycker att de nya spelarna har kommit in bra i spelet och vi tar små steg i rätt riktning varje dag, säsongen är lång och det kommer att ta tid att sätta spelet, så det gäller att vi litar på processen och lägger ned det hårda jobbet som kommer att krävas för att vi ska nå de målen vi har satt upp inom laget.
Isabelle Reffel, Cornelia Rosenqvist, Maja Hedén och Ludovica Forastieri är de nya spelarna du nämner, hur har det gått för dem?
– Jag tycker att de har klarat sig bra, det tar alltid lite tid att hitta sitt spel och sin plats i ett nytt lag. Det finns alltid några saker som inte är samma sak som i tidigare lag som man har spelat i. Men en ganska stor stomme är kvar som har varit med tidigare och då blir det betydligt lättare att få saker att stämma.
Förutom arrangörerna Örebro och Lindesberg är även Sollentuna, Linköping och Hylte/Halmstad med i turneringen, vad vet du om de andra lagen?
– Det har hänt en hel del i alla lagen, alla lagen förutom vi har bytt tränare och har haft en ganska stor omsättning på spelare, men samtidigt känns det som att alla har och vill förstärka för att utveckla helheten och bli bättre på längre sikt och det är fantastiskt roligt. Om vi tittar på spets så ser ju Hylte/Halmstad riktigt vassa ut inför säsongen med en passare som har spelat OS och VM för Argentina och de två svenska värvningarna av Hannah Hellvig och liberon Klara Andersson imponerar så de ser ut att bli storfavoriter till slutet av säsongen. Tycker också att Lindesberg har gjort ett par intressanta värvningar, sen har Sollet och Linde breddat sina trupper och tagit in intressanta tränare som jag hoppas får stanna mer än en säsong så att de får tid att bygga upp lagen.
Vad kommer vi att få se av Örebro i denna turnering?
– Vi kommer att rulla runt på hela laget och alla spelare ska få chansen att visa upp sig under turneringen, det viktigaste blir att få dra på sig matchtröjan, känna tävlingsnerven igen, resultatet vinna – förlora är alltid viktigt i elitidrott men absolut inte huvudsaken för denna turnering. Många andra frågor kommer före resultatet, vad behöver vi jobba på, vad är bra redan nu, hur ser vi ut tillsammans under match, vad händer när vi blir pressade eller får medgång, dessa frågor kommer att ha ett större värde än vinst – förlust. Det finns en del som ser bra ut redan nu om vi jämför med förra säsongen vid denna tid, men vi behöver skruva på visa saker för att göra oss lika starka som förra året, de första svaren får vi i helgen, spännande!
Om du missat spelschemat för helgen så hittar du det här!
https://orebrovolley.com/nyheter/antligen-matcher-genrep-infor-elitseriestarten-nasta-helg/
Bild: Daniel Lubner
/ Klubben